Шрифт:

Крамп - да се справим с него

Крамп - да се справим с него
01-12-2018 11:20

Едва ли има човек, който да не е получавал спазъм на мускул, предизвикващ остра болка. Нарича се крампа и е чест проблем особено при активно спортуващите, които подлагат мускулите си на високи и продължителни натоварвания.

 

Спазъмът може да трае от няколко секунди до минути и се наблюдава както в режим на работа, така и при покой или по време на сън. Мускулните крампи от силно физическо натоварване са най-чести в спортовете маратон, колоездене, тенис, футбол, лека атлетика, плуване и др., като засягат предимно мускулите на долните крайници - прасци, на бедрото - както в задната, така и в предната част, но също мускулите на ръцете, корема, дори на гръдния кош.

 

Специалистите обясняват болезнената реакция с нарушаване на механизмите, които регулират мускулната контракция. Причина може да е недобро загряване и разтягане на крайниците преди продължително натоварване, мускулна умора, евентуална липса в организма на електролити, които при интензивни тренировки се излъчват активно от организма чрез потта.

 

Изключително важен за функционирането на мускулите е магнезият, като неговата роля е значима и за работата на сърцето, на нервите, за състоянието на костите. Той участва в над 300 важни метаболитни реакции в организма. Сред най-известните му способности е да отпуска мускулите - отговаря за нормалната проводимост на нервните импулси по хода на нервните влакна. Пониженото му съдържание в организма забавя тази проводимост и може да се стигне до много болезнените неволеви движения на мускулите - вече споменатите крампи. Както лекари, така и опитни треньори дават някои съвети за противодействие. Като за начало бавно разпънете мускула и направете масаж по дължината му. Ако спазъмът е на прасеца, трябва да издърпате пръстите на крака и да изпънете коляното.

 

Не бива да се правят опити за разпъване на болезнения мускул с мускулите антагонисти, защото това може допълнително да усложни състоянието на спазъма. Отпуснете схванатия мускул и го оставете да почине няколко минути.

 

Всеки опит за волево свиване на мускула може да предизвика повторен спазъм. При магнезиев недостиг както при интензивно спортуващи, така и при хора, занимаващи се с усилена друга дейност, компенсирането може да се постигне чрез допълнителен прием на съответни добавки или лекарства, но консултирани с лекар, за да не се допусне неразумно предозиране.

 

За естествено подпомагане на организма при чести крампи са препоръчителни и специални групи храни: зеленолистните зеленчуци, ядки, най-вече бадемите. Още - банани, миксове от семена, житни култури. Другите средства за превенция на мускулните крампи при интензивни натоварвания са: добро разтягане преди тренировка, прием и на достатъчно количество калций, натрий, калий, наред с продуктите, богати на магнезий, както и добра хидратация - прием на достатъчно течности и напитки. Но най-важното остава постоянното поддържане на добра физическа форма - редовните упражнения за добър мускулен тонус.

 

Източник: teenproblem.net

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: За здравето
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени