Шрифт:

Правилата на леката атлетика като в ските

Правилата на леката атлетика като в ските
09-12-2018 11:41

Международната асоциация на атлетическите федерации (ИААФ) обяви всички най-важни решения, които са били взети по време на приключилия в началото на седмицата Съвет на организацията.

 

Освен популярното вече продължаване на санкцията спрямо Руската атлетическа федерация, както и избирането на Будапеща за домакин на световния шампионат по лека атлетика през 2023 година, управителният орган се е произнесъл по още много ключови за развитието на спорта въпроси.

 

Съветът е одобрил новите правила за кандидатстване (в сила от 1 януари 2019 г.) за домакинство на найголемите състезания в леката атлетика, след успешното провеждане на пилотната процедура през тази година, която доведе до избирането на унгарската столица за домакин на световното след 5 години. Идеята е Съветът на ИААФ да определя континент, който да бъде домакин на даденото състезание, а след това панел за оценка на предложенията да препоръчва град домакин измежду заинтересованите кандидати.

 

Било е направено предложение за изменение на Правило 163.4 (нарушаване на пътеката), вследствие на нарасналия брой дисквалификации по време на световния шампионат в зала през тази година в Бирмингам, но Съветът не е приел препоръката и е поискал допълнителна информация. Това означава, че Правило 163.4 остава непроменено за сезона в зала през 2019 г.

 

Било е одобрено изменение на Правила 251 и 252 (Планински и Свръхдълги бягания), което ще обедини разпоредбите за планинските и свръхдълги бягания, за да се създаде последователен подход за прилагане на правилата при тези дисциплини (в сила от 1 януари 2019 г.).

 

Одобрено е още изменение в Правило 170.10 (смени в щафетните бягания), за да могат четирима допълнителни атлети да бъдат използвани, след като щафетният отбор е стартирал веднъж в състезанието (нещо, което е приложимо за всички състезания от Световните атлетически серии и Олимпийските игри).

 

Следните изменения са били одобрени по отношение на състезателната програма на Световния шампионат за юноши и девойки под 20 г. в Найроби 2020 г.:

- добавяне на смесената щафета 4x400 м;

- премахване на дисциплината 10 000 м за юноши (така юношите и девойките ще се състезават вече на 3000 м и 5000 м);

- въвеждане на познатия от ски северните дисциплини метод „Гундерсен” (хендикап, основаващ се на разликата в точките, превърната във време) за финалните дисциплини на многобоите, така че състезателите да финишират по реда на крайното им класиране (нещо, което се прилага в модерния петобой).

 

Емил Здравков, NOVA TV

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: ИААФ
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени