Шрифт:

Мускулната треска не била от млечната киселина

Мускулната треска не била от млечната киселина
09-12-2018 18:33

Имали сте чудесна сутрешна тренировка – бягали сте на по-дълго разстояние, вдигали сте по-тежки дъмбели или пък просто сте увеличили повторенията и сериите. Но това сладко удовлетворение може бързо да се превърне в съжаление на следващата сутрин, когато всичко е прекалено болезнено, за да се измъкнете дори от леглото.

Мнозина от нас са изпитвали точно това парещо, болезнено усещане, което започва часове или дори ден-два след физическите упражнения. Откъде идва обаче то, за да ни покоси така жестоко?

Всяка болка в мускулите, която не изпитвате по време на самата активност, а се развива между 24 и 72 часа, се нарича мускулна треска. Докато източниците на възпалението и съответните симптоми са с разнообразен характер, добре установено е, че този тип болка е резултат от нови стресови фактори, които трениращият е изпитал по време на режима си.

Често разпространявано, но въпреки това грешно убеждение е, че мускулната треска всъщност представлява натрупване на млечна киселина. Млечната киселина обаче не е компонент на този процес, твърди доклад на Американския колеж по спортна медицина. 

Млечната киселина, която се получава по време на тренировката, тъй като мускулът продължава да разгражда глюкоза, след като всички налични кислородни ресурси са използвани, не се задържа в тялото достатъчно дълго след тренировка, за да причини такава болезненост.

На какво се дължи при това положение мускулната треска? 

В действителност, треската представлява страничен ефект от възстановителния процес, който се развива в отговор на микроскопични увреждания в мускулните влакна. След като мускулите са били повредени, възниква възпаление и започва натрупване на електролити, като например калций. 

Имунната система също се включва, както свидетелства проучване от 2016 г. в списанието Frontiers in Physiology, изпращайки имунни клетки, познати като Т-клетки, за да проникнат в местата на увреждане.

Как точно това причинява болка, не е съвсем ясно на учените, но последните са убедени, че мускулната треска не е знак, че трениращият е направил нещо нередно. Вместо това болката е индикация, че прогресирате в упражненията си. 

Разбира се, екстремната болка, която продължава няколко дни и не ви позволява да си вдигнете крайниците, най-вероятно изисква медицинско внимание.

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: За здравето, Тренировки
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени