Шрифт:

Храненето като компонент на спортната подготовка

Храненето като компонент на спортната подготовка
31-12-2018 11:20

"Забелязвам не само в детско-юношеския спорт, но и в професионалния спорт при мъжете, че храненето на нашите географски ширини и изобщо възстановяването не е така добре застъпено." Думите са на гл.ас.д-р Иван Неделчев. Пред Viasport.bg той говори по две изключително важни теми - храненето като компонент на спортната подготовка и психологическата подготовка. Вярваме, че за нашите читатели ще бъде много полезно това, което той ни сподели.  


Гл.ас.д-р Иван Неделчев е директор на спортните курсове в НБУ. Бивш преподавател в НСА по въпросите на спортната психология. Научните му търсения са свързани с кондиционната подготовка в спорта, с фитнес подготовката, възстановяването, храненето и спортната психология на целия елитен спорт и не само.


Децата и не само те, но и техните родители трябва да знаят, че пътят, по който са тръгнали, не е никак лек. Това, което виждат, като тяхна крайна изява по телевизията и в медиите, е един много тежък път, постлан с много премеждия, лишения и тежки физчески, психологически и емоционални моменти.

 

Затова преди да тръгнат по пътя на професионалния спорт децата, заедно с техните родители, трябва да направят много адекватна преценка дали могат да платят цената на този тежък път, защото трудът е къртовски, лишенията са тежки, конкуренцията  в съвременния елитен спорт е ожесточена. За да стигнеш до върха в своята спортна кариера, се изисква изключително много жертви, на които не всеки е готов.

 

Храненето като компонент на спортната подготовка

 

Забелязвам не само в детско-юношеския спорт, но и в професионалния спорт при мъжете, че храненето на нашите географски ширини и изобщо възстановяването не е така добре застъпено. Не се акцентира на тези процеси, поради едно заострено внимание върху тренировката, върху натоварването, върху методите за трениране. Докато възстановяването остава малко на заден план, все още се използват класическите методи – масажът, сауната. Сънят до някаква степен също е подценен.

 

Ние трябва да знаем, че храненето предопределя по какъв начин функционира нашият организъм. Спрямо спорта, спрямо параметрите на спорта, неговата биомеханична и физиологична специфика, и неговата енергийна обезпеченост трябва да бъдат подредени хранителните вещества много адекватно в зависимост от спецификата на спорта – дали е цикличен, дали е спорт за издръжливост, дали е контактен спорт, какви качества се изискват там.

 

Същото трябва да отговори и за храната – как да бъдат подредени белтъчини, въглехидрати, мазнини. Колко количество вода ще се пие, на което също не се обръща достатъчно внимание. И разбира се, задължителният прием на хранителни добавки, които са съобразени с индивидуалните характерситики на трениращия и със спецификите на неговия спорт.

 

Не можем да си позволим да имаме претенции и очаквания да влезем в елитния спорт, да тренираме професионално, да ходим по два-три пъти на ден в залата и на стадиона и да не се храним пълноценно, да нямаме балансирано хранене, хранителен режим, който да ни доставя необходимите витамини, минерали, микронутриенти, макронутриенти, които да обезпечат адекватно възстановяване и превъзстановяване, което да надгражда представянето на спортния терен.

 

Доказано е научно, че количеството и качеството на храната определя здравословното състояние на индивида. Т.е. при една добре съобразена диета, хранителен режим, хранителни добавки с достатъчно количество вода и балансиран прием на всичко това, рискът от травми рязко намалява.

 

Организизмът фукционира по един оптимален начин, защото паразитната, неадекватната, вредната храна много трудно се преработва, оказва паразитен ефект върху организма, кара организма да активизира свои механизми, които го натоварват и хаби ресурс за конкретната изява в дадения спорт.

 

Вредната храна  

 

Вредната храна е всяка една храна, която не дава нищо на човека, освен някакво лъжливо емоционално състояние на щастие и удовлетвореност. Знаем много добре кои храни имат белтъци, въглехидрати, кои имат мазнини. Ние трябва да ги балансираме според конкретните нужди и да минимизираме всяка една храна, която не доставя природни балансирани хранителни източници и която затормозява тялото, която трудно се усвоява, която е пълна с Е-та, със стабилизатори, с консерванти, която има много прости захари, която е високо мазнинна, която натоварва организма по всякакъв начин.

 

Дочетете - ТУК

 


 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: За здравето
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени