Шрифт:

Психиката е компонент, който може да бъде развит и усъвършенстван

Психиката е компонент, който може да бъде развит и усъвършенстван
26-12-2018 13:24

"Психологията е в основата не само на спорта, но и в основата на живота. Възрастовата психология има много изградени граници как, по какъв начин и с какъв педагогически подход да се провеждат спортните занимания спрямо конкретната възраст на индивида." Думите са на гл. ас. д-р Иван Неделчев. Пред Viasport.bg той говори по две изключителни важни теми - храненето като компонент на спортната подготовка и спортната психология. Вярваме, че за нашите читатели ще бъде изключително полезно това, което той ни сподели. 


Гл. ас. д-р Иван Неделчев е директор на спортните курсове в НБУ. Бивш преподавател в НСА по въпросите на спортната психология. Научните му търсения са свързани с кондиционната подготовка в спорта, с фитнес подготовката, възстановяването, храненето и спортната психология на целия елитен спорт и не само.

 

В България вече има традиции в спортната психология. В НСА има магистърски и докторски програми по спортна психология. Всички студенти и специалисти минават курс на обучение. Аз като доктор по спортна психология виждам, че някак си практическите изяви на тези научни достижения, до които ние сме достигнали в академичните среди, не успяват да се внедрят.

 

На първо четене треньори, спортисти и спорни деятели са съгласни, че е важна подготовката по спортна психология, че тя неизменно трябва да се провежда наред с другите спортни подготовки, но все още малко спортни клубове и федерации са възприели това нещо като част от цялостната подготовка на спортистите.

 

За мен като спортен психолог е много важно да кажа следното. Елитният спорт е толкова напреднал и силите са толкова изравнени, че съвременните резерви на постиженията, победите на крайния шампион ще дойдат от спортно-психологическите резултати. Т.е. ние трябва да работим върху психиката на спортистите постоянно и дългосрочно без да прекъсваме абсолютно нищо. Както физическата, техническата и тактическата подготовка вървят през целия цикъл, така и спортната психология, психологическата подготовка трябва да бъде пълноценна, постоянна, дългосрочна и бих казал основна.

 

Спортната психология разполага с голям арсенал от методики за спортно-психологическо възстановяванеили за подготовка преди мач, или за излизане от тежка ситуация, или за изграждане на някаква надеждност на спортистите, или за психическа устойчивост, или за друг вид психологическо осигуряване.

 

Психологическата подготовка в спорта е много важна, за да се даде ясна сметка, че спортът вече е високо интелектуална дейност, която спортистите няма как да пренебрегнат, да знаят, че ако търсят висини, те трябва да изграждат своите емоционални и личностни характеристики, за да бъдат трайни и устойчиви тези черти на личността.

 

Психологическите похвати са много, изключително полезни и разнообразни – контрол на мисълта, идеомоторна тренировка, която ти дава представа за това, което те очаква и го проиграваш в главата си дълго време, сугестия, предвиждане на нещата и още много и много. Но ние трябва да осъзнаем, че това нещо трябва да бъде перманентно и постоянно без да го пренебрегваме, защото имаме навика, когато нещо не разбираме, да го отхвърляме и отричаме.

 

Психологията е в основата не само на спорта, но и в основата на живота.  

 

ДОЧЕТЕТЕ - ТУК

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: За здравето
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени