Шрифт:

Мързеливи сме. Но защо - видеоНякои са по-мързеливи, в сравнение с други. Има ли някакъв ген, който е отговорен за това? 

 

Еволюцията е „настроила“ организма и мозъка да реагират позитивно на естествени възнаграждения като храна, секс и физически упражнения. За много хора удоволствието, което идва от физическата активност, може да бъде толкова пристрастяващо, колкото това от храната и секса. 

 

Макар обаче всички да продължават да искат храна и секс, много хора се борят срещу желанието за физическа активност, въпреки че е неизменна част от човешката биология. 

 

По време на лабораторни проучвания, изследователите откриват интересна генетична връзка. Оказва се, че мотивацията относно физическата активност е генетична. 

Всички хора унаследяват гени от своите родители, които имат ключова роля в развитието на мозъка. Те могат да имат отношение и към някои желания. 

 

Унаследяваме гени, които са отговорни за импулсивността, отлагането, работната етика и така до мързела. Оказва се, че физическият мързел може да се свързва с определен ген или мутация на ген, който регулира нивата на активност. 

 

Този ген е отговорен за тип допаминов рецептор. Без него, сме по-склонни да предпочитаме да си лежим и да не вършим нищо.

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


BGAthletic.com
Последни новини Най-четени