Шрифт:

Нощта на фойерверките

Нощта на фойерверките
Снимка: Getty Images
31-12-2018 09:28

Нощта на фойерверките предстои само след няколко часа. Новогодишната нощ е наситена с красиви гледки в небето.

 

Но как сме достигнали до този начин да празнуваме? Запознайте се с историята на фойерверките:

 

Всичко започва в Китай с изобретяването на барута, преди около 2000 години. Легендата разказва, че това станало случайно, когато един готвач смесил дървени въглища, сяра и селитра (калиев нитрат). Много скоро военните започнали да използват барута за направата на стрели-ракети и други експлозиви, използвани по време на битка. Скоро барутът започва да се използва и в областта на забавленията с изобретяването на фойерверките, когато към барута били добавяни различни химикали и вещества за получаването на различни цветове и блестящ ефект.

 

Фойерверките били създадени с помощта на барут като основа, който се смесва с други химикали, които горят в различни цветове или образуват искри при запалване. Тези смеси често са наричани пиротехнически звезди. Тези смеси са опаковат плътно в хартиени тръби и към тях се прикрепя фитил.Сложна поредица от хартия и картонени тръби образуват отделни секции във фойерверката, а прецизно срязаните закъснителни фитили и други методи дават възможност за определяне на точното време за възпламеняване на  отделните секции, така че ракетата се изстрелва във въздуха за няколко секунди, преди пиротехническите звезди да се запалят и да се освободят цветните искри.

 

Бораксите, често срещан вид фойерверки, използват метателен експлозив, (отново първоначално създаден с помощта на барут), за да се изстрелят във въздуха, където закъснителният фитил запалва пиротехническите звезди. При съвременните фойерверките може да се използват други видове експлозиви и много различни химикали.

 

Изобретяването на пиратката, част от популярните фойерверки, е станало преди около 1000 години от монах на име Ли Тиан. Вярвало се, че пиратките плашат злите духове със силния шумове, който издават, и така започнали да се използват в религиозните тържества.Днес в Китай те се използват във всички видове тържества - от раждания и сватби до тържествата за Нова година.

 

Според историята, фойерверките са въведени на Запад от Марко Поло при пътуванията му до Китай през XIII век. И разбира се, военното приложение на барута дошло с тях. Италианците били първите европейци, които използвали черен барут, за да създадат фойерверки за развлечения, както и за военни експлозиви.

 

Счита се, че първият голям спектакъл в историята на фойерверките е бил осъществен на 7-ми април 1672 г. в Париж по повод сватбата на Луи XIII и Анна Австрийска.

 

Откриването на хлоратите от Бертоле около 1780 г. открива пътя към ярките и богати цветове при фойерверките.

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


BGAthletic.com
Последни новини Най-четени