Шрифт:

Обездвижването на тийнейджърите руши костите

Обездвижването на тийнейджърите руши костите
27-12-2018 12:05

Тийнейджъри, които спортуват, са с много по-здрави кости от обездвижените си връстници, установи проучване публикувано в списание Journal of Bone and Mineral Research.

 

Изследователи от университета на Британска Колумбия в Канада изследвали 173 момичета и 136 момчета на възраст от 9 до 20 години, за да анализират връзката между заседналия начин на живот и плътността на костите при подрастващите. За да я проверят, те използвали високо технологично 3D рентгеново изследване. И сравнили резултатите при младежи, които спортуват всеки ден по 60 минути умерено или интензивно и тези, които по-малко от 30 минути на ден отделят за някакъв спорт.

 

Оказало се, че 4 години в този период са от особена важност за здравината на костите.

 

При момичетата между 10 и 14 години, а при момчетата от 12 до 16 години. В този етап от живота се формира  36% от скелета и всички кости в тялото са особено чувствителни към физическата активност. И спортуването е от изключително значение.

 

Здравината на костите е в пряка зависимост с размера, плътността и микроструктурата им.

 

Според учените, умерената и интензивна физическа активност укрепва здравината на костите и увеличава костната маса особено в областта на дългата тръбеста кост на пищяла (така наречената тибия), както и на лъчевата кост, които най-често се чупят.

 

Проучването доказва също така, че обездвижването е причина тези две кости да станат по-рехави и с ниска плътност.

 

„Тези подрастващи, които не спортуват и не са физически активни, са със слаби кости, които не са устойчиви на натоварване и са с висок риск от счупване“, обобщи проф. Лей Гейбъл, ръководител на проучването.

 

Източник: noviteroditeli.bg

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: За здравето
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени