Шрифт:

2443 км, за да подкрепяш любимия отбор

2443 км, за да подкрепяш любимия отбор
28-12-2018 15:56

На 15 декември Тотнъм прие Бърнли на "Уембли". Привържениците на гостуващия тим преодоляха 300-километровата дистанция до Лондон с автомобили или с влак.

 

Но сред тях не бе 44-годишният Скот Кънлиф. Той предпочете да стигне до английската столица... с бягане. Това начинание му отне цяла седмица. А само през настоящия сезон това бе деветата му подобна авантюра.

 

Скот е страстен фен на Бърнли от малък, но сега се е зарекъл да не пропуска нито едно гостуване на тима. По професия е преводач, а последните 20 години е прекарал в Югоизточна Азия с различни мисии. При една от тях влиза в ролята на умиротворител при окупацията на република Източен Тимор от индонезийските войски. Конфликт, придружен с публични екзекуции и масови убийства.

 

Всичко това оставя такъв дълбок отпечатък в съзнанието на Кънлиф, че по-рано тази година той се прибира у дома със сериозни умствени проблеми. Диагнозата му е пост-травматично стресово разстройство и тежка депресия.

 

Скот прекарва няколко месеца у дома и работи с психотерапевт, на когото хрумва идеята да приложи терапия с бягане. И миналия юли Кънлиф стартира своя The Run Away Challenge - целта му е да тича за всяко гостуване на Бърнли. "Исках да обединя всичко, което обичам - футбол, пътувания и издръжливост", споделя той.

 

Предизвикателството започва на 2 август - 245 километра до стадиона на "Саутхемптън". Необходими са му 10 дни. Следват ултрамаратоните до Лондон (292 километра, три пъти за 22 дни), Манчестър (37 км), Лестър (183 км), Уулвърхемптън (159 км) и Кардиф (339 км). Всеки път той се прибира до Бърнли и потегля от любимия стадион.

 

Дотук сметката е 2443 километра (може да ги следите в реално време в личния сайт на Скот), над 2 милиона крачки и около 230 000 изгорени калории.

 

Кънлиф опитва да поддържа стабилно темпо и да не изминава повече от 15-20 километра на ден. Понякога обаче обстоятелствата го принуждават да ускори графика. "Най-трудно беше до Уулвърхемптън. Изминавах почти по 100 километра на ден".

 

Първоначално бегачът е ескортиран от автомобил, но след това прекратява тази практика. "Познавам маршрутите, по пътя си купувам храна и напитки. Обикновено нощувам в крайградските мотели, но напоследък станах популярен и обикновени хора ме канят да пренощувам в дома им".

 

Освен че се бори с депресията си, Скот се е заел с благотворителна инициатива. На уебсайта му е открит дарителски фонд, в който вече са събрани над 8000 паунда. Парите ще отидат за организации, които се грижат за психичното здраве на хора в тежки житейска ситуации.

 

Кънлиф вече е знаменитост на Острова и дори се появи в ефира на SkySports. Все по-често го разпознават на стадионите. "Надявам се, че ще помогна поне на един човек, озовал се в моята ситуация. Тогава всичко ще си струва".

 

Източник: bTV

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


BGAthletic.com
Последни новини Най-четени