Шрифт:

Малко сън, наднормено тегло

Малко сън, наднормено тегло
30-01-2019 15:07

Проблемът с излишното тегло при децата е особено актуален в наши дни по целия свят. Учените търсят начини за решаването му, методи за борба и профилактика.

Така са открили връзка между недостига на сън и потреблението на храна у деца в предучилищна възраст.


По-малкото сън влияе негативно върху здравето на детето и може да е причина за развитието на затлъстяване, съобщиха медици от университета Колорадо, САЩ, начело с професор Елза Мулинс.


Оказва се, че при недостиг на сън децата започват да си хапват много повече, отколоко реално им е необходимо. 

По този начин организмът води борба със стреса от недоспиването и се опитва да получи допълнителна ерегия, въпреки че не е възможно да се усвои и отдаде така получената излишна енергия.


В рамките на изследването са провели експеримент, по време на който децата не са спали през деня, а вечерта ги слагали да спят два часа по-късно от обикновено. По време на изследването учените следили за здравословното състояние на децата, как се променя апетита и теглото им.


Резултатът: децата, които спали по-малко от средната норма хапвали с 20% повече калории, отколкото до момента на експеримента. 

При това, приоритетно калориите били добавяни от захарта (с 25% повече) и въглехидрати (с 26% повече). 

Учените отбелязват, че е много важно децата да не са лишавани от дневния си сън и да имат режим, тъй като в противен случай бързо качват излишни килограми, заради повишения апетит и влечението към захар и въглехидрати.

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: За здравето
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени