Шрифт:

Двойно повече пари за спорт в Европа

Двойно повече пари за спорт в Европа
07-02-2019 10:51

Амбицията на Европа е да увеличи двойно бюджета си за спорт. Европейският комисар по образование, култура, младеж и спорт Тибор Наврачич предложи за периода 2020-2027 г. по програма Еразъм+ да бъдат отделени 30 милиарда евро, което би рефлектирало в увеличение на бюджета за спортни дейности на 550 милиона евро, фокусирани в развитието на спорта за всички и обезпечавайки нови възможности за мобилност и интернационални дейности.

 

Бюджетът на Еразъм+ Спорт, администрирана от Европейската комисия и Изпълнителната агенция за образование, аудиовизия и култура (EACEA), за 2019 г. от 48.6 милиона евро и има за цел да повиши физическата активност в Европа, да наложи кампанията "Европейска седмица на спорта", да приложи принципите на добро управление в сферата на спорта, да развие двойната кариера на атлетите, да направи конкретни стъпки в борбата с допинга, да създаде възможности за устойчиви партньорства в сферата на спорта. В пълната продължителност на програмата, тя администрира бюджет в рамките на 265 милиона евро за периода 2014–2010 година.

„Спортът промотира споделените ценности и обучението чрез и в спорта, а този ентусиазъм трябва да се превърне в устойчиви политики и начин на живот, заяви комисар Тибор Наврачич по време на „Информационния ден” за потенциалните кандидати за възможностите на програма Еразъм+ спорт, механизмите на финансиране и спортната политика на ЕС в Брюксел. - Актуалните приоритети на Европейската комисия в сферата са интегритет в спорта, икономически обхват на спорта и спорт и общество, като амбицията на комисар Наврачич е за периода 2021 – 2027 да бъде увеличен бюджета на програма Еразъм+ на 30 милиарда евро, което би рефлектирало в увеличение на бюджета за спортни дейности на 550 милиона евро, фокусирани в развитието на спорта за всички и обезпечавайки нови възможности за мобилност и интернационални дейности.”Експертите, които представиха различни презентации обсъдиха с участниците политиките, дадоха съвети за подготовката и подаването на предложения, както и подчертаха финансовите аспекти на програмата. Участниците имаха възможност да се срещнат с настоящи и бъдещи партньори, както и да видят примери за успешно реализирани проекти. 


В събитието, което събра над 500 европейски експерти, взеха участие и Йоанна Дочевска – председател на Асоциация за развитие на българския спорт (АРБС) и Калинка Гударовска, член на УС на АРБС, които проведоха редица срещи по текущи проекти и планираха кандидатстването по бъдещи такива. Българската делегация включваше и Ивайло Лазаров и Симона Лазарова от лекоатлетически клуб КЛАСА. 

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


BGAthletic.com
Последни новини Най-четени