Шрифт:

Маратонките , които помагат да бягаме по-бързо

Маратонките , които помагат да бягаме по-бързо
18-02-2019 14:03

Когато човек реши да се занимава редовно с бягане, то пред него стои въпросът за избора на подходящи обувки. Съществуват различни мнения за това колко скъпи трябва да бъдат маратонките.

 

Някои смятат, че е излишно да се хвърлят пари на вятъра и за начинаещите е по-добре да заложат на евтините варианти, но други настояват на преимуществата на по-скъпите обувки. Но съвсем наскоро изследване на учени показа, че ако начинаещите се интересуват от подобрение на спортните си показатели, докато тичат, то следва да изберат именно скъпи маратонки.

 

Както станало ясно, те позволяват да се повиши показателя на концентрацията на енергия в организма, поради особените карбонови влакна, които се съдържат в подметката. Това икономисва на спортиста енергия, когато започнат да се натоварват ставите на глезените.

 

Следователно, скъпите маратонки са способни да щадят силите и с тях да се бяга по-бързо. Експерти са започнали обсъждане дали е възможно при икономия на енергия средно от 4%, това да направи възможно да се пробяга маратон за по-малко от два часа.

 

Между другото, начинаещите бегачи трябва да знаят, че дори и при повишаване на икономията на енергия с 4% скоростта на тичането им няма да нарасне също с 4%. 

 

Изследването е проведено от учени от университета в Колорадо "Боулдър", които тествали скъпи маратонки на една от известните марки, както и по-достъпни като цена аналогии.

 

Източник: Новите родители

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: За здравето
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени