Шрифт:

В кой момент от деня тялото гори най-много калории

В кой момент от деня тялото гори най-много калории
25-02-2019 13:28

Теглото не зависи само от поеманата храна, според съвременната наука кога ядем и кога лягаме да спим също е от значение.

 

Учени от три институции - Harvard Medical School, Women’s Hospital и Penn State University - са намерили начин да изследват и определят кога човешкото тяло гори най-много калории. За целта, екипът провежда необичаен експеримент върху 10 доброволци, 5 мъже и 5 жени, които в продължение на 37 дни е трябвало да живеят в лабораторни условия, ограничени от всякакъв достъп до външната среда, часовници, телефони и интернет. Приемът на храна също е бил стриктно регулиран, както и се е внимавало участниците да не се въвличат в активности, които биха стимулирали допълнително горенето на калории. Регулирани са и режимите на сън.

 

Учените установяват, че количеството енергия, използвано за поддържане на основни функции като дишането или мозъчната активност, се поддържа от циркадните ритми – вътрешният хормонален цикъл, който ни информира, когато трябва да се подготвим за леглото и кога да се събудим.

 

Според резултатите, публикувани в Current Biology, телесната температура на доброволците е най-висока по време на биологичния следобед (което означава, че тогава са горили най-много калории) и е най-ниска през биологичната нощ. Учените също така откриват, че тялото изглежда предпочита за гориво въглехидратите сутрин, а мазнините вечер.

 

Екипът споделя, че телата изпълняват оптимално функциите си, когато режимите на хранене и сън са консистентни. Това обяснява защо хора с по-нестандартни работни смени имат склонността да трупат килограми – дисбалансът взима своите жертви.

 

Източник: High Level Academy

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: За здравето
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени