Шрифт:

Наръчник за родители на спортуващи деца - II част

Наръчник за родители на спортуващи деца - II част
08-03-2019 08:10

Ако искате вашето дете да излезе победител от юношеските или детски спортни прояви, да се чувства добре и да има положително отношение към спорта, то тогава то има нужда от вашата помощ. Вие сте жизнено важна част от отбора му. Ако изиграете ролята си добре, тогава то ще усвои необходимите умения по-бързо, ще се представя по-добре, наистина ще се забавлява, а самочувствието му ще се повиши.

 

Наръчник за родители на спортуващи деца - I част

 

Седма стъпка: ако детето не се представи достатъчно добре – не позволявайте това да повлияе на обичта ви към него.

Любовта към вашето дете не трябва да е равносилна на неговото представяне. Най-лошата и унищожаваща грешка, която родителите правят, е да наказват детето си за лошото му представяне, като се отдръпват емоционално от него. Често срещани са случаите на деца, които губят състезание, изпускат гол или лесна точка, а родителите им отговарят с възмущение, гняв, отдръпване и неодобрение. 

ВНИМАНИЕ: използвайте тази стратегия само, ако искате да унищожите детето си емоционално и да съсипете връзката си с него. На Олимпийските игри през 1988 г., когато Грег Логанис изпълнява своя скок във вода за пълно 10, като така печели златния медал, след това споделя, че последната мисъл, която минала през главата му преди да скочи, била: „ако не се справя, майка ми все още ще ме обича”.

Осма стъпка: запомнете важността на самочувствието във всички отношения с вашето дете спортист.


Представянето на спортистите във всички възрасти и нива е в пряка зависимост с начина, по който се чувстват. Когато детето ви е в среда, която насърчава неговото самочувствие, то ще се развива по-бързо, ще изпитва удоволствие от себе си и ще се представя по-добре при ситуации на силна конкуренция и напрежение. Едно от нещата, които всички сме искали като деца и което никога не преставаме да искаме е чувството да бъдем обичани и приемани, както и нашите родители да подкрепят това, което правим. 

По този начин се засилва самочувствието ни. Когато взаимоотношенията ви с детето го карат да се чувства удовлетворено от себе си, то, от своя страна, ще се научи да се отнася към себе си по същия начин. Това не означава, че непрекъснато трябва да аплодирате детето ви за усилията, ако в същото време то се е представило ужасно. 

В тази ситуация проявете разбиране към неговите чувства. Самочувствието е това качество, което кара света да се върти. Накарайте детето ви да се чувства добре, да се чувства удовлетворено от себе си. По този начин вие му давате подарък, който ще има давност цял живот. Не разговаряйте с него по начин, по който ще нараните самочувствието му, като обезценявате, обиждате или го засрамвате. Ако постоянно го карате да се чувства зле, не само, че ще го научите да се чувства така цял живот, но то също ще повтори тази грешка със своите деца.

Девета стъпка: дайте на детето си „подаръка на провала”.

Ако искате детето ви да бъде колкото се може по-щастливо и желаете то да се справя успешно във всичко, което прави, научете го как да посреща провалите. Най-успешните хора във и извън спорта правят две неща, различно от всички останали. Първо, те поемат много по-често рискове и затова се провалят по-често. Второ, използват своите провали и ги обръщат в позитивен аспект, като източник на мотивация и средство за усъвършенстване. Нашето общество е в голямата си част негативно и ни учи, че провалът е лош, че е причина за срам и ниско самочувствие и, че е нещо, което трябва да се избегне на всяка цена. 

Страхът от провал и от евентуалното изпитване на чувство за срам е причина човек да бъде пасивен и неуверен. Всъщност, повечето препятствия и лоши представяния са директен резултат от чувството за провал и неуспех. Човек не може да се научи да върви, без преди това да е паднал достатъчно пъти. Всеки път, когато той пада, тялото му получава ценна информация за това, как да ходи по-добре занапред. Не можете да постигнете успех, да имате върхови постижения, ако постоянно сте съсредоточен в загубата или провала. Научете детето си да гледа на временните несполуки, грешките и поемането на риска позитивно и ще сте му дали ключа към успеха за цял живот. Провалът е перфектното начало за успеха.

Десета стъпка: предизвиквайте, не заплашвайте.

Много родители директно или индиректно използват създаването на чувство за вина и заплахите като начин да мотивират своите деца да се представят по-добре. Изследвания върху начина на представяне ясно показват, че докато заплахите могат да провокират краткотрайни резултати, дълготрайнатото им въздействие по отношение на психическо здраве и бъдещите изяви, е опустошително. Използването на страха като мотиватор е може би едно от най-лошите средства, които можете да приложите по отношение на вашите деца. Заплахите отнемат от забавлението и диретно водят до лошо представяне. Когато заплашвате, вие показвате вашето нетърпение и липсата на вяра в него. Точно тази липса на вяра е дори още по-унищожителна за представянето на детето.

Единадесета стъпка: наблегнете на процеса, а не на изхода.

Когато спортистите се поддават на напрежението и се представят много по-ниско от своя потенциал, много често причина за това е, че се фокусират на изхода от своето представяне, вместо на самия процес. При всички високи постижения спортистите, които са ги постигнали, са тотално абстрахирани от предстоящия резултат и вместо това са напълно въвлечени в действието „тук и сега”, в своето моментно представяне. Фокусирането върху резултата винаги води до дистанциране и сковаване на спортиста. 

Така му осигурявате лошо представяне. Така че, ако наистина искате детето ви да спечели, помогнете му да се концентрира не върху това, колко е важно състезанието, а над това, което му предстои да прави. Подкрепящите родители не се фокусират върху победата, а вместо това се обръща внимание на усвояването на умения и участието в играта.

Дванадесета стъпка: избягвайте сравненията и уважавайте различията.

Родителите, които подкрепят своите деца, не използват за пример други атлети, а вместо това оценяват само техния прогрес. Сравненията са излишни, ненужни, неточни и деструктивни. Всяко дете се развива по различен начин и процесът на сравнение заличава уникалността му. Пример: две 12-годишни момчета могат да си приличат само по тяхната възраст. Едното може физически да изглежда като 16-годишно, докато другото да изглежда като 9-годишно. Единственото ценно на сравнението е в неговия обучаващ характер. Ако едно дете демонстрира правилна техника, тя може да бъде използвана за сравнение само като модел. За да може детето ви да даде всичко от себе си, то трябва да се научи да остава вярно на себе си.

Тринадесета стъпка: научете детето си да се фокусира върху ползите от практикуването на спорт.

Спортните медии често ни карат да вярваме, че спортовете и това, дали печелиш или губиш, е най-важното в живота. Фактът, че това е само игра, често се губи в ефира. Родителите трябва да научат децата си да създадат реалистични очаквания за себе си и своите възможности, за това как играят и се представят, без да отнемат техните мечти. Плувайки, давайки най-доброто от себе си, и все пак, завършвайки последно – това е повод за празненство, а не за депресия. Също така, това, че детето и/или отборът е загубил финала на даден шампионат, не означава, че няма да има утре и няма да му се предостави нова възможност.

 

Наръчник за родители на спортуващи деца - I част

д-р Алън Голдберг, tennis24.bg

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


BGAthletic.com
Последни новини Най-четени