Шрифт:

Да предотвратим мускуклните крампи

Да предотвратим мускуклните крампи
14-03-2019 09:21
Мускулните крампи са неизбежни за всички спортуващи. Всеки състезател е изпитвал тази внезапна, ужасна болка, появяваща се изневиделица. Изпада едва ли не в безпомощно състояние, мъчейки се да се доберем до стената за глътка въздух и почивка.


По своята същност крампите представляват неволево съкращение на мускул, на част от него или дори група мускули. Схващанията продължат от няколко секунди до повече от 15 минути.

Крампите на пръстите и стъпала не са чак такава болка за умиране, но тези в прасците и бедрата са доста неприятни. Веднъж случи ли се на тренировка, шансът да се повтори след минути е голям. Оттам цялата тренировка може да се превърне в същински ад.

Крампата се дължи на дехидратация, липса на електролити, преумора и претрениране.


Всички  причини за появата на схващанията на плувеца са добре известни. Всъщност не е напълно ясно какво се случва, когато се появяват.


Направени са безброй проучвания относно крампите, а най-често обсъжданите причини са следните:

1. Дехидратация


Спортистите трябва да пият достатъчно количество вода, за да не се дехидратират. Пиенето на течности по време на тренировка е също от колосална важност, защото дори във водата плувците се потят изключително много!


Когато се намираме под голямо физическо натоварване, ние губим повече вода, отколкото приемаме. По този начин се увеличава натиска на определени нервни окончания в мускулите, които причиняват крампите.

Ето някои резултати от различни проучвания:

Спортисти, трениращи в гореща и влажна среда са по-податливи към крампи.

Спортисти, които се потят доста по време на тренировка са дори още по-склонни към поява на крампи.

 

Все пак, има случаи, в които се приемат достатъчно количество течности и се намираме в прохладен и приятен басейн, но спасение от крампите сякаш няма.


Е, и за това има теория.


2. Умора на мускулите


Спортистите тренират с часове на ден и това продължава месеци наред. Освен тренировките в басейна, тези на сухо са също неизменна част от живота на състезателя.


Много често, особено след тежка тренировка в залата, крампите се появяват при най-малкото натоварване. Това се наблюдава много често след сериозна тренировка за крака.

 

Друго проучване установява, че колкото повече се приближаваме към края на някое състезание, толкова по-голяма е вероятността да получим крампи. Просто мускулите се свиват и имат нужда от по-голяма почивка.

 

Доста са състезателите забелязали, че след дълга почивка крампите се появяват значително по-често, просто защото сме загубили форма.


Как да предотвратим крампите?

1. Останете хидратирани


Вероятността да получите крампи е по-малка. Дори това да не е първоизточникът им и да не се знае дали те се появяват заради липсата на хидратация, е напълно ясно, че когато не пием достатъчно вода, то има понижение в постиженията ни.


2. Приемайте соли по време на тренировка


Пак повтаряме, че приемът на течности по време на тренировка е много важно. Ако се потите много, добавяйте между 0.3-0.7 грама сол във водата си.

 

3. Разтягайте се след тренировка


Стречингът, както го наричат може да понижи вероятността за поява на крампи. Също така, дори да са се появили, той би помогнал по-бързо да отшумят.


Крампите доста често се появяват, когато се натоварваме повече от обикновеното. Пиенето на достатъчно вода и приемането на достатъчно количество соли не гарантира на 100%, че няма да се появяват повече, но е сигурно, че поне ще намалеят.

 

Източник: BGswim.com

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: За здравето
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени