Шрифт:

Семеня: Не съм заплаха за спорта

Семеня: Не съм заплаха за спорта
27-03-2019 15:10

Двукратната олимпийска шампионка на 800 м Кастер Семеня заяви, че „не е заплаха“ за женския спорт и, че скорошните коментари на президента на Международната асоциация на лекоатлетическите федерации (ИААФ) Себастиян Коу са отворили стари рани.

 

Лекоатлетката очаква решението на Спортния арбитражен съд по делото срещу правило на ИААФ, в което женските атлети, които имат разлики в своето сексуално развитие, получават предимство пред останалите поради високите си нива на тестостерон в състезания между 400 и 1 000 м.

 

Според новите правила на Международната асоциация, атлетите, които имат разлики в своето сексуално развитие, трябва да намалят нивата на тестостерон до под 5 nmol/L за период от шест месеца, преди да могат да се състезават. В последствие лекоатлетките трябва да поддържат това ниво постоянно. Спортният арбитражен съд трябваше да вземе своето окончателно решение по случая във вторник, но отложи изслушването за края на април.

 

„Причината, поради която имаме полова класификация, е защото ако нямахме такава, нито една жена нямаше да спечели титла, медал или да подобри рекорд“, сподели по-рано през уикенда Коу за австралийския „Дейли Телеграф“.

 

В отговор, Семеня каза в свое изявление чрез адвокатите си, следното: „Белезите, които г-ца Семеня получи през последното десетилетие, са големи. Четейки коментарите на г-н Коу, те отново сложиха сол в раната, и определението „мускулеста“ е последната илюстрация на проблема. Г-н Коу греши, като мисли, че г-ца Семеня е заплаха за женския спорт, наричайки я „хероин“ и „вдъхновяващ модел за подражание“ за младите момичета“.

 

Семеня отличи своя случай от останалите транссексуални атлети, които преди били мъже, но сега са част от женската спортна сцена. „Г-ца Семеня е жена. Няма никакъв спор по това и ИААФ не го оспорва“, продължи изявлението. „Тя е родена жена, отгледана като жена, социализирана като жена и състезавала се като жена през целия си живот. Г-н Коу може да има мнение за транссексуалните жени в спорта, но това е друг въпрос. Г-ца Семеня не иска да се подлага на медицинска интервенция, за да променя това и начина, по който е родена. Тя иска да се състезава, както го е правила досега.“

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Кастер Семеня, Себастиан Коу, ИААФ, тестостерон
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени