Шрифт:

Болт съветва: разтягане, разтягане, разтягане

Болт съветва: разтягане, разтягане, разтягане
10-04-2019 13:19

Световният рекордьор на 100 м и 200 м Юсейн Болт (Ям) съветва спортистите да правят много упражнения за разтягане на мускулатурата.

 

"Това е много, много важно - да правиш стречинг преди и след тренировка. Докато активно спортувах преди тренировка стречингът ми отнемаше 40-45 минути", пояснява Болт.

 

Най-големите предимства на разтягането са правилното подреждане на костите и ставите, укрепване на съединителните тъкани и други. Според не малко проучвания важно предимство на стречинг упражненията е, че с течение на времето заради разтягането, се подобрява притокът на кръв към мускулите.

 

Разтягане или стречинг представлява разгъване на мускулните снопове и влакна. По време на тренировка, мускулите са натоварени и структурата на мускулните влакна се разрушава от множество микроразкъсвания.

 

Провеждани са много изследвания, за да се разбере как се оптимизира тялото в резултат на упражненията. След 35-годишно проучване се откриват факторите, които подпомагат тялото да се възстанови след физическо напрежение. Това са: времето на приемане на хранителни вещества, тоест протеини, видът упражнения, масажът, сънят, ниската доза креатин и разтягането.

 

Атлетите са пробвали много неща, за да ускорят времето на възстановяване след упражненията. В това число влизат криотерапия, масаж, компресия, потапяне в ледена вода, разтягане, противовъзпалителни средства и електростимулация.

 

Тези интервенции са насочени към намаляване на млечната киселина, възпалителните маркери и други молекули, които се натрупват след физическо натоварване.

 

Когато се упражняваме, тялото ни се адаптира към този стрес, като променя мускулната структура, метаболизма и физиологията. Има огромно разнообразие от упражнения за разтягане, които натоварват основните мускули на краката, гърба, гърдите и рамената. Благодарение на тях, се подобряват енергийните нива, намалява се рискът от нараняване, увеличава се издръжливостта и гъвкавостта е по-голяма.

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Тренировки, За здравето, Юсейн Болт
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени