Шрифт:

Каляване със спорт

Каляване със спорт
17-04-2019 08:59

 

Научно доказано е, че спорта усилва имунната ни система. Но дали влияе и на характера ни? Как трябва да се облечем, ако тичаме навън през зимата? Какво означава редовната тренировка? Добре ли е да тренираме, когато сме настинали?
5 точки в полза на спорта:
1. Има благотворен ефект върху сърдечно-мускулната система, имунната система и психичното състояние. 2. Ускорява циркулацията на кръв: доброто кръвоомръщение активира ивунните циркулации.; 3. Премахва стреса: стреса отслабва имунната ни система, а спорта може да я балансира отново. 4. Подобрява апетита, храносмилането, метаболизма; 5. Подмладява ни. ;)
Умерено, но с постоянство
Умереността е това, което е ценно в спорта. В противен случай може да получим диаметрално противоположен ефект: изпадаме в стрес или пък имунната ни система отслабна. Ето защо е толкова важно да се упражнявате постоянно.
Вътрешно щастливи
Ако можете да се опишете като щастлив и задоволен човек, то вероятно активното спортуване е точно за вас: то е релаксация и начин за задоволяване и мотивация чрез постижения, а не просто средство за загуба на тегло.
Тази нагласа е правилна и води до успешно усвояване на всички позитиви от спорта: добро настроение, добро здраве, хубава фигура, остър ум и жизненост.
Какво значи спорта като начин за релаксиране
Три пъти седмично за около 45 минути, било то ходене, бягане или ски бягане, са напълно достатъчни. Не всеки спорт е подходящ за всеки човек, така че не продължавайте да упорствате с нещо, което не ви приляга. Емоцията, която изпитваме от спорта, също оказва влияние на имунната ни система. Ако изпълняваме упражненията си с удоволствие и лекота облагите ни ще са повече, отколкото ако работим по задължение.
Спорт на открито през зимата
Казват, че няма неподходящи температури за спортуване, а само неподходящи други за целта. Тези от вас, които не смятат да се отказват от спортни подвизи въпреки лошото време, трябва да обърнат внимание на няколко неща:
Функционално облекло:
На пазара вече има нови материи, които изтеглят потта и защитават кожата от влагата.
Памука е отживелица:
Тъй като потта просто се пропива в памука без да се подсушава той не е подходящ за зимата, тъй като рано или късно така просто ще настинем.
Какво да носим, когато тичаме:

В студено и променливо време:
Удобни панталони от еластан (спандекс, ликра), блуза с дълъг ръкав от микро фибър (или бельо за ски) и „дишащо” топло горнище.
Задължително: шапка и ръкавици
Шапката е задължителна при ниски температури! Можем да настинем много бързо, особено ако се потим повече. Задължително е да пазим поне челото и ушите! Носенето на ръкавици също се препоръчва.
Кога не бива да тренираме
1. При настинка:
Тялото ни се бори с вирусите и бактериите, тъй че трябва да си почива. Ако не лекуваме качествено бактериалните инфекции в най-лошия случай можем да си докараме проблеми с бъбреците, сърцето или нервната система.
2. Настинка с треска и грип:
В този случай спортуването е абсолютно забранено!

 

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: За здравето
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени