Шрифт:

9 причини да започнете да бягате

9 причини да започнете да бягате
21-04-2019 20:21

Както са обичали да казват древните гърци, "Ако искаш да си силен – тичай. Ако искаш да си красив – тичай. Ако искаш да си умен – тичай." Оказва се, че са били прави.

Разбира се бягането няма да реши всичките ви проблеми и определено ще трябва да се консултирате с треньор, преди да се впуснете в маратон. Но ако джогингът стане част от вашето ежедневие, определено ще забележите някои положителни промени. Това е един доста приятен и евтин начин да влезете във форма. Не изисква никакво специално оборудване (инвестирайте в хубави обувки за бягане) или карта за фитнес салон. Една от многото причини да започнете да бягате. Вижте кои са другите:

 

1. Бягането заздравява сърцето ви, повишава броя на капилярите в тялото ви, както и броя на червените кръвни телца. Сърцето е мускул, който става по-силен чрез бягането.

 

2. Капацитетът на мускулите да използват кислорода, който стига до тях, също се увеличава. Добре тренираното сърце изпомпва по-голямо количество кръв. Когато кръвният поток се увеличи, същото се случва и с консумацията на кислород. Всички тъкани и органи във вашето тяло получават повече кръв, обогатена с кислород и хранителни вещества.

 

3. Бягането намалява стреса. Вашето тяло натрупва много токсини заради нервното напрежение и умората през деня. За да се отървете от тях, всичко, от което се нуждаете е обилно потене, а бягането е идеално за тази цел.

 

4. Когато тренирате, вашето тяло отделя специални хормони, наречени ендорфини, те се наричат още и "хормоните на щастието". И определено съществува причина за това: когато количеството на ендорфините във вашата кръв се увеличи, получавате чувството за еуфория, а депресията изчезва.

 

5. Мозъчната активност се увеличава. Докато тичате, мозъкът ви често ражда изобретателни решения на проблеми, които са изглеждали нерешими. Това се случва заради кислорода, който помага на централната нервна система – включително вашия мозък – да функционира по-добре.

 

6. Редовното бягане подобрява имунитета ви и увеличава броя на червените кръвни телца и хемоглобина в кръвта ви. В същото време понижава нивото на холестерола, намалява чувството на глад и подобрява чревния мотилитет. В комбинация със забързването на вашия метаболизъм, всички тези неща водят до нормализиране на теглото ви.

 

7. Няма значение по кое време на деня бягате. Сутрин, когато нивата на хормоните в тялото ви са малко по-високи от обичайното, бягането носи облекчение и помага за нормализирането им. Бягането вечер, след работа, ще ви помогне да се отпуснете и презаредите, ще намали чувството за глад и ще спите като бебе.

 

8. Според научните изследвания бягането подпомага регенерирането на клетките на черния дроб. Не е зле, нали?

 

9. Редовното бягане може също така да окаже положителен ефект върху мускулно-скелетната ви система. Особено подходящо е за по-възрастните хора, защото забавя дегенеративните заболявания на ставите и остеоартрита.

 

Източник: Framar.bg

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: За здравето
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени