Шрифт:

Съдът реши: Семеня трябва да смъква тестостерона

Съдът реши: Семеня трябва да смъква тестостерона
02-05-2019 10:04

Олимпийската и световна шампионка на 800 м Кастер Семеня (РЮА) ще трябва да се подложи на терапия за намаляване нивото на тестостерон, ао иса да се състезава с жените.

 

Атлетката загуби обжалването срещу Международната асоциация на атлетическите федерации (ИААФ) в Спортния арбитражен съд (КАС) в Лозана, с което се опита да се противопостави на правилото на ИААФ да не допуска до състезания в дисциплините от 400 метра до 1 миля атлетки с хиперандрогенизъм. Болестта се свързва с наднормен брой мъжки хормони при жените. Тези атлетки трябва да поддържат нива на тестостерона под 5 наномола/литър в продължение на шест месеца.

 

КАС отхвърли жалбата на южноафриканката срещу новите правила със становището, че има “сериозни опасения относно бъдещото практическо приложение” на новите правила. От КАС признаха, че регулацията на ИААФ е дискриминационна, но в решението се посочва, че на база събраните доказателства подобна дискриминация е необходима и логична с цел да се съхрани феърплеят в бягането на дълги дистанции при жените.

 

28-годишната Семеня заяви преди време, чe новите правила са “нечестни” и иска да “бяга естествено, по начина, по който е родена”. 

 

Новите правила на IAAF влизат в сила от 8 май. Това означава, че всяка атлетка, която иска да се състезава при жените на Световното първенство в Доха, ще трябва да започне медикаментозно лечение, чрез което да понижи нивото на тестостерон в организма.

 

Семеня ще трябва да се състезава при мъжете или да смени дисциплината, освен ако не се подложи на терапия за понижаване нивата на тестостерона.

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Кастер Семеня, Хормони, ИААФ, КАС, Тестостерон, СП 2019
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени