Шрифт:

За пръв път жените бегачи са повече от мъжете

За пръв път жените бегачи са повече от мъжете
09-06-2019 12:00

За пръв път жените бегачи са повече от мъжете - това отчита Международната федерация по лека атлетика (ИААФ).

 

През 2018 г. 50.23% от общия брой бегачи са били жени, обяви организацията на първата глобална конференция за бягане в Ланджоу, Китай.

 

Изследването, проведено от ИААФ и RunRepeat.com, е най-голямото, правено досега по темата. Анализите се основават на над 107 милиона резултата в над 70 000 състезания, състояли се между 1986 и 2019 г. в Европа и Северна Америка.

 

Бягането остава най-практикуваният спорт по света. Въпреки това има лек спад в масовите състезания през последните няколко години.

 

Данните дават поводи за размисъл, като се вижда, че бегачите никога не са били по-възрастни. През 1986 г. средната възраст на бягащите е била 34 години, а през 2019 г. е 39 години. Времената на мъжете никога не са били толкова бавни, докато при жените има леко подобрение.

 

"Никога не е имало повече хора, които пътуват, за да участват в състезания", каза Йенс Якоб Андерсен, основател на RunRepeat.com, цитиран от insidethegames.biz. По думите му се прекрачват езиковите бариери, като много хора пътуват в държави, в които не се говори английски, водени от стремеж към социални, здравословни и психологически ползи.

 

През миналата година в Китай е имало 1581 улични състезания спрямо едва 22 през 2011 г. За това време броят на участниците е скочил от 400 000 до 5.83 милиона души.

 

Източник: dnevnik.bg

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


BGAthletic.com
Последни новини Най-четени