Шрифт:

Дебелите деца са утрешните болни

Дебелите деца са утрешните болни
27-11-2013 12:11

Спас КУЗОВ, в-к "Марица"

Един лев, инвестиран в спорта, пести 3 лева за здравеопазване, цитира доклад на ЮНЕСКО спортната министърка Мариана Георгиева.
Ако професорката по синтаксис осъзнава думите си, то моментално трябва да поиска оставката на колежката си Таня Андреева, която отговаря за народното здраве. А с нея и на цялото ръководство на Здравната каса. Като мотив за острото влизане г-жа Георгиева може спокойно да посочи Пловдив - града, който се превърна в истински Клондайк за инвестиции в здравеопазването.

Всеки нормално мислещ веднага ще скочи срещу тази теза. Какво лошо да се инвестира в болници? От здравен туризъм се печели. Да. Печелят частниците. И баби от бялата част на Европа, дошли да си оперират лумбагото три пъти по-евтино. Ние обаче губим, а за децата ни е пагубно. Защото вместо да инвестираме в здравето им, ние наливаме милиони пари в здравната система. Звучи идиотско, но такава е реалността. Всяко пето училище в Пловдив няма физкултурен салон, тоест децата в 8 училища не спортуват  и се подготвят за бъдещи пациенти в печелившите частни клиники.

Реалността сочи още, че парите за спорта ги няма. Но пък за сметка на това чертаем стратегии и се кичим със званието “Европейски град на спорта”.

Факт е също, че болниците под тепетата никнат като гъби. 60 здравни заведения развиват дейност в града, поне още десетина чисто нови ще се появят в близките месеци до 1 година, показват данни от инвестиционните намерения на територията на общината. Една от друга по-луксозни, като петзвездни хотели.

Защо е тази навалица?

Просто е, от болниците се печели, а от един физкултурен салон колко ще изкараш, обясняват здравни експерти.
Призна го косвено и зам.-кметът по спорта Георги Титюков. Един физкултурен салон излиза около 1 млн. лв., тоест проблемът в осемте училища, които са без зала, се равнява на 8 млн. лв., а насреща най-много 30 лева наем от частен клуб по аеробика или карате. За сравнение най-евтината частна клиника в града е с 8 млн. инвестиция - колкото за осемте салона. Но пък има бърза възвръщаемост, пресмятат финансисти.
Между 16 и 20 млн. лв. месечно отпуска Касата за пловдивските болници, пресмятат здравни мениджъри. Наблюденията им сочат, че по-малко от половината отиват в големите държавни болници като “Св. Георги”, “Пловдив”, първа и втора градска, Онкологичния диспансер. Това означава, че останалият дял потъва в частниците.

Основополагащо правило е, че нито една частна болница не приема по губещи пътеки. 

По-точното е, че те обират само каймака - като инвазивната кардиология, гастроентерология, очни операции, трансплантации.
Да сте чули частна болница да държи болен в реанимация? Обикновено като стане дебела работата, пациентът спешно се транспортира към УМБАЛ “Св. Георги” и или МБАЛ “Пловдив”. Точно от бившата ОРБ е христоматиен примерът за младия мъж от Варна, чието лечение струваше 24 хил. лв. на ден. По-евтините минават с по 10-15 хил. лв., призна тъжно преди време шефът д-р Аргир Аргиров.

Колегата му Карен Джамбазов пък се е видял в чудо - от 300 пътеки половината са губещи, а сега пое и фалиралата с много милиони Белодробна.Впрочем пътеките с дихателни заболявания са сред най-губещите.

Дотук посочените проблеми са само следствие от една тотално сгрешена политика. Чиито последствия изграждат  изкривена пазарна среда, където има място за печеливши клинични пътеки, а физкултурните салони са забутани в графата “разходи”. Тази ситуация ни обрича да наливаме грешни пари в здравеопазване и да отглеждаме дебело и болно поколение. Вместо да инвестираме в спорта, за да растат децата ни здрави.


BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени