Шрифт:

Спортният Дядо Коледа - с празна шейна у нас

Спортният Дядо Коледа - с празна шейна у нас
02-12-2013 12:54

Наближава Коледа. В парламента за пореден път във вече четвъртвековната ни демокрация се приема бюджет. В България няма сфера в обществения живот, която да е в ред. Затова - дебати много, както винаги. И както винаги нито дума за спорта. Нито реплики, нито дуплики. Той е на автопилот.

Затова на последното заседание на Бюрото на Българския олимпийски комитет бе тягосно. След два месеца ще има зимна олимпиада. Заглавията отсега са ясни - българският спорт загива. Така ще е и след две години в Рио.

Представителите на спортните федерации в зимните дисциплини са притеснени. Гледайки шефа на хокея на лед, си спомних времената, когато на стадион “Дружба” на мачовете между ЦСКА и “Левски” ходеха повече зрители, отколкото сега на футболното дерби. Националният отбор мереше сили с Норвегия, Дания и Австрия. Биехме унгарците, които преди няколко години влязоха в най-висшата лига и играха с отбори като Канада, Словакия и подобни. Съчувствам на този спорт.
Няма страна, която при комунизма да е имала 4 пързалки в столицата, както в София, а при демокрацията да не се множат, а да намаляват на две. С опасност да паднат покривите или да се самозапалят.

Срещу мен стои великата Таня Богомилова и се сещам, че в София има реално два плувни басейна отпреди 10 ноември 1989 г., и то такива, че е немислим голям международен турнир, да не говорим за световен форум.

Въпросът към българската държава е защо, като няма пари, поне не се използва конституционната възможност за данъчни и други финансови облекчения? Да речем, за всички субекти, които инвестират или модернизират в спортната база. Защо примерно “Лудогорец”, който спечели милиони в Лига Европа, не бъде освободен от данък върху тях, ако доказано ги вложи в стадиона или базата за деца? Така не бе освободен “Левски” при големия “син” поход в Европа през 2005/2006 г. Защо клубът развали собствения си сектор “А” (строен с пари на неговите привърженици и с техния труд), за да изгради съвременен, а ще трябва да заплати право на строеж от порядъка на стотици хиляди левове?

Така, че тъжна Коледа чака българския спорт, защото коледната шейна е празна. Ще бъде така, докато не се състоят истински политически и обществени дебати за необходимостта държавата да приеме национална програма за развитие на спорта не чрез брошури, а със закони и практически мерки.

Олимпийският принцип (важно е да участваш) на практика отдавна е заменен с правилото - важно е да побеждаваш. Броят на златните медали от олимпийски игри стана мерило за национално превъзходство. Затова на откриването на олимпийските форуми се изсипват крале и кралици, президенти и премиери.

В една близка по територия и население на нас държава - Унгария, Дядо Коледа дойде предсрочно. Още през лятото премиерът Виктор Орбан прие в красивия парламент шефовете на спортни федерации и председателя на олимпийския комитет Боркай, за да обяви решението на унгарското правителство за държавна субсидия на 16 вида спортове в размер на 500 милиона евро  (или почти 1 милиард лева) за периода 2014-2020 г. Мотивът - унгарските състезатели и треньори трябва да живеят в условия на задоволеност, за да не напускат страната. Целта е Унгария, както и в Лондон, да не излиза от топ 10 по златни медали (тя е на 7-о място по титли за всички времена). Така държавата осигурява на треньорите, дали медалисти от олимпийски и световни първенства, чиста заплата от 3300 евро.

Осъществява се и крупна инвестиционна политика. Вече е почти готов изграденият от държавата стадион “Ференцварош” в Будапеща на стойност 45 млн. евро. Започна се и държавно строителство на арената “Дебрецен”. Предстои да никне нов стадион “Ференц Пушкаш” в Будапеща.

Плувната и гребната база не само в столицата, но и в провинцията е за завиждане от всяка развита страна. Неслучайно Унгария ще е домакин на световното по плуване през 2021 г.

Отплатата на унгарските спортисти е факт. За тази година (остава само световното по хандбал в Белград) те спечелиха цяла торба медали на световни и европейски първенства в олимпийските спортове. В кану-каяка маджарите взеха 7 титли. Отново блеснаха имената на Данута Козаак и Атила Вайда, на легендарната двойка Наташа Янич и Каталин Ковач. На световното по плуване в Барселона след феноменалната Кристина Егерсеги изгря нова звезда - Катинка Хосу, която спечели титлите на 200 и 400 м съчетано. Даниел Дюрта, както и в Лондон, грабна златото на 200 м бруст. Унгарските ватерполисти, които имат 9 олимпийски титли, взеха златото на световното, а жените, и то с малшанс, станаха бронзови медалистки.
Фехтовката се отчете за пореден път със злато на световното в отборната рапира при мъжете. Злато взе Унгария и на световното по борба в лицето на Мариана Шащин, за съжаление победила нашето момиче. Хандбалистките на гр. Дьор с мощен спонсор като “Ауди” станаха европейски клубни шампионки.

Медали паднаха на големи форуми и в джудото, леката атлетика (в “унгарската” дисциплина хвърляне на чук), в модерния петобой и стрелбата. Унгарците съхраниха традиционните си спортове от монархията през комунизма до демокрацията. Пример - още на първата олимпиада в Атина през 1896 г. плувецът Алфред Хайош печели 2 златни медала на 100 и 200 м свободен стил. На последните игри Унгария триумфира също с 2 титли в плуването - Ева Ристов (която е с български корен) и Даниел Дюрта.
Винаги съм твърдял, че на България е необходим премиер като Виктор Орбан, но за спорта това е сигурно.

ГEОРГИ МАРКОВ за в-к „ Труд”


BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени