Шрифт:

′Спортист на годината′ - гавра или заговор?

′Спортист на годината′ - гавра или заговор?
Снимка: Илиан Телкеджиев, lap.bg
18-12-2013 14:17

Едуард Папазян, в-к "24 часа"

ПРЕДИ всичко искам да направя уговорката, че нямам никакво намерение да оспорвам резултатите от анкетата "Спортист на годината". Честито на световния шампион по класическа борба Иво Ангелов. Момчето със сигурност дава всичко от себе си на тепиха и трудът му заслужава признание.

Не крия, че моят фаворит бе Григор Димитров. Накратко ще обясня защо. Смятам, че през тази година именно той направи нещо, което е уникално в един от най-популярните спортове в света. Досега никога българин не беше печелил турнир от АТР, не беше побеждавал №1 в света, да не говорим, че според ранглистата само 22-ма играчи са по-добри от него в момента.

В същото време за най-добър бе избран състезател в спорт, който бе на косъм от изхвърляне от олимпиадата. Причините - липса на конкуренция и атрактивност. На световното първенство в Будапеща съперници на Иво Ангелов бяха 39 човека - толкова имаше в категорията му. На най-слабия турнир от АТР, в който участва Григо Димитров, има 32-ма човека, които са готови да му откъснат главата, образно казано. Отделно, че Григор заслужава да е спортист на годината само заради връзката си с Мария Шарапова.

Но не фактът, че не е първи, ме кара да изкажа някои свои съображения. За съжаление, някога изключително авторитетната анкета на в. "Народен спорт" (по-късно само "Спорт") се е превърнала в арена на задкулисни игри, избиване на комплекси, пробутване на близки и познати, скрити и явни подигравки. Тоест на всичко друго, но не и на честната борба, която би трябвало да отговаря на същността на спорта. Какво имам предвид?

Първо за организаторите. В момента анкетата се менажира от "Нове Холдинг". За който не знае - зад тази фирма стои Васил Божков (най-малко все още е в съвета на директорите), който пък е свързван с "Еврофутбол", беше собственик ЦСКА преди Прамод Митал, експрезидент на федерациите по спортна стрелба и шахмат и още, и още. Притежава лиценза за "Спортист на годината", защото преди много години - ако не се лъжа през 1995 г. купи в. "Спорт", който няколко години по-късно прекрати съществуването си. Но марката "Спортист на годината" остана собственост на "Нове Холдинг".

Та към организаторите нямам никакви претенции по отношение на събиране и преброяване на гласовете. Но подборът на участниците буди, меко казано, учудване, да не употребя по-силна дума. Би се подразбирало, че в. "24 часа" има максимум 7 квоти - толкова журналисти са на щат в спортния отдел. Бях потресен, когато разбрах, че всъщност няма никаква цедка за участниците в анкетата. Практически всеки би могъл да влезе в сайта и да се направи на журналист, след което да гласува. Тоест, ако от "24 часа" бяхме регистрирали още шестима журналисти, те бяха написали на първо място Григор Димитров, а на десето - Иво Ангелов, то тенисистът щеше да е №1. Разликата сега е 61 точки.

Пиша това, след като видях анкетата на някой си Росен Стефанов. Медията му е bTV, длъжността - "студент" (?!). Ето неговата десетка: 1. Кирил Николов, спортно ориентиране; 2. Станимир Беломъжев, спортно ориентиране; 3. Георги Братоев, волейбол; 4. Цветан Соколов, волейбол; 5. Иван Сираков, спортно ориентиране; 6. Димитър Желязков, спортно ориентиране; 7. Велина Вълова, спортно ориентиране; 8. Владимир Серафимов, спортно ориентиране; 9. Андрея Дяксова, спортно ориентиране; 10. Валентин Паскалев, лека атлетика.

Друг колега, няма да му споменавам името и медията, пък си е направил истиска гавра - сложил е в десетката горе-долу всички сравнително познати спортисти, които се провалиха през тази година: 1. Борислав Иванов, шах; 2. Станка Златева, борба; 3. Тезджан Наимова, лека атлетика; 4. Биляна Йотовска, фитнес; 5. Детелин Далаклиев, бокс; 6. Цветана Пиронкова, тенис; 7. Ваня Стамболова, лека атлетика; 8. Любка Дебрълиева, волейбол; 9. Илия Царски, автомобилизъм; 10. Ангел Караньотов, мотоциклетизъм.

Що се отнася до заговора, това е стара дъвка в класациите. Аз гласувам от 1993 г. и още тогава имаше съмнения за нареждане на вота в полза на боксьора Серафим Тодоров за сметка на автора на двата гола на "Парк де Пренс" Емил Костадинов. През 2000 г. се стигна до бойкот на цереманията от страна на стрелци, щангисти и гимнастици, след като за №1 бе избрана атлетката Тереза Маринова. Десет години по-късно пък уж всички бяха убедени, че най-качественото постижение е полуфиналът на "Уимбълдън" на Цвети Пиронкова, но все пак спортист на годината стана отново Станка Златева, сребърна на две олимпиади.

Няма как да се докаже корпоративен вот, но все пак съм убеден, че и той съществува. Който иска, може да провери, че има една медия със седем представители в допитването, които всички до един са сложили бореца Иво Ангелов на първо място. В техните класации Григор Димитров има съответно три трети, едно четвърто, две пети и едно шесто място. Дано би е просто съвпадение. Макар че дано, дано, ама надали...


Тагове: Спортист на годината 2013
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени