Шрифт:

Българска титла в Сочи = 1 000 000 лева

Българска титла в Сочи = 1 000 000 лева
18-01-2014 10:58

Николай Кръстев, в-к "Труд"

Един милион лева може да достигне наградата на българския спортист, който триумфира на олимпиадата в Сочи. Същото важи и за носителя на титла от летните игри в Рио през 2016 г.

Сметката не е манипулативна, а съвсем реална. И дори милионът е леко занижен - вероятно бъдещият ни олимпийски шампион (дали ще има такъв е съвсем друга тема) през целия си живот ще получи дори над милион лева.

Това е така обаче не само защото българските олимпийски медали са едни от най-скъпоплатените в света. А и понеже у нас по закон олимпийските призьори получават високи регламентирани награди по две направления - държавни премии за медалите и пожизнени премии от тотото. Отделно са наградите от спонсори, общини и ентусиазирани бизнесмени - приятели и фенове на съответните спортове.
Всеки момент Министерството на младежта и спорта (ММС) се очаква да обяви новата Инструкция за награждаване на спортисти с парични средства за постигнати призови класирания през 2014 г. Документът и по-точно цифрите в него се уточняват за всяка година със съответната инструкция, но засега е почти сигурно, че заложените премии за медали от олимпийски игри няма да бъдат променяни в сравнение със завареното положение.

За лятната олимпиада в Лондон държавната награда бе 200 000 лв. за златен медал, 170 000 за сребърен и 140 000 за бронзов. Такива ще са равнищата на премиите и за Сочи. Отделно до 80% от парите на спортистите ще вземат треньорите им, като при наставниците сумата се разпределя между целия екип, работил за подготовката на съответния медалист.

За Лондон премиите на параолимпийците съставляваха 30% от наградите на здравите спортисти, което доведе до сериозно напрежение и дори до закани за дело за дискриминация. Защото за предишните летни олимпиади в Атина 2004 и Пекин 2008 параолимпийците вземаха колкото и колегите си от “големите” игри. През 2013-а за първи път премии имаше и за глухите спортисти за участието им в специализираните игри Дефлимпикс, домакин на които през лятото бе България.

Второто направление, по което са награждавани българските олимпийски призьори, са държавните пенсии, които е по-правилно да бъдат наричани пожизнени премии. Процесът стартира от кабинета на НДСВ и Симеон Сакскобургготски, когато спортният министър Васил Иванов-Лучано даде старт на идеята. И тогава, и сега това става с пари от тотализатора. Преди това подобен ход, но в по-малки финансови параметри, бе предприел Българският олимпийски комитет, воден по онова време от Иван Славков, чрез създадения за целта Олимпийски фонд. И в него пари влизаха от доста места, но не и от държавата.

Миналата година с промяна в Закона за спорта бяха фиксирани и доживотни премии за треньорите, подготвили олимпийски медалисти. Техният приз е в размер на една минимална заплата (340 лв. към момента), но тя започва да се изплаща след навършването на пенсионна възраст.

Българите с олимпийски медали вземат пожизнената премия, след като приключат активната си кариера. За шампионите има по 3 минимални заплати (1020 лв), сребърните призьори получават по 90% (918 лв.), а бронзовите - 80% (814 лв.). За носители на повече отличия има натрупване по специална схема. Така Мария Гроздева за петте си медала в стрелбата (2 златни и 3 бронзови) ще разполага с малко над 4000 лв. месечно, но когато спре да се състезава...

Съобразно тези цифри, един роден шампион от Сочи, ако приключи спортната си кариера между 30 и 35-годишна възраст и получава държавната си премия за олимпийски заслуги 40 години (това означава да живее до около 75 години), ще вземе 489 600 лв. Почти половин милион лева и то без да се отчетат сигурните бъдещи индексации на минималната работна заплата и съответно увеличаването на месечните пари. За сребърния медалист тази сума ще е 440 640 лв., а при бронзовия 391 680 лв.
Така златото от Сочи (и от Рио!) вече “събира” 700 хил. лв. Добавяме поне един апартамент премия от голяма община (София, Пловдив, Варна или Бургас), каквато е практиката. Ето ги още около 80 000 евро (160 000 лв). И общата премия набъбва до 860 000 лв. Парите ще нараснат с поне още 50 000 лв. от инициативата “Голям чек” на Корпоративна търговска банка, в която банката подкрепя големите български спортни успехи.

И до заветния милион остават едни 80-90 хиляди лева, които със сигурност ще бъдат “наваксани” от по-големи или по-малки спонсори на съответните федерации и от бизнесмени - фенове на спорта.

Така сметката се оказва съвсем реална. И ако вероятността да имаме олимпийски шампион в Сочи не е голяма, то схемата ще е абсолютно същата и за летните игри в Рио след 2 години. При това не са отчетени евентуалните приходи на българските спортисти от реклами. В клипове на различни банки и компании през годините се снимаха Христо Стоичков, Румяна Нейкова, Любо Ганев, националният отбор по волейбол, Димитър Бербатов, Йордан Йовчев, Ивет Лалова... Сигурно е, че и свитият рекламен пазар ще намери място за един нов български олимпийски шампион. Ако въобще го има.


BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени