Шрифт:

Олимпиадите са излишни

Олимпиадите са излишни
25-01-2014 11:38

Карин Клайн
"Лос Анджелис Таймс"

На фона на това как се трупат скандалите около зимната олимпиада в Сочи, става все по-трудно да си спомним защо светът продължава своята любовна афера с олимпийските игри. Някога със същия ентусиазъм, както всички други, броях медалите, които САЩ са спечелили срещу Съветската империя на злото, сякаш това доказваше нещо. Когато нашите бяха повече, се вълнувахме каква велика страна сме. А за спортовете, където СССР буквално изгребваше златото, коментирахме: "Ами тяхното комунистическо правителство им плаща да тренират, следователно на практика нашите спортисти са истинските аматьори". 

Това трябваше да е една от причините за организиране на съвременните олимпиади така, както ги виждаше основателят Пиер де Кубертен: да се насочи прожектора към спортиста аматьор. Тази визия обаче се сгромоляса през 80-те след години на бавно разхлабване на професионалните критерии. 
Кои са другите елементи, които трябва да направят олимпиадата чудно събитие? Игрите трябва да рекламират международния мир. Те са благодат за престижа и икономиката на града домакин. Те насърчават най-доброто в атлетизма, осигурявайки световна сцена. А и пада здрава тв веселба. Може веднага да елиминираме първия елемент. Олимпийските игри никога не са предотвратявали международни конфликти, като понякога дори били използвани за тяхното насърчаване чрез бойкоти. Гордо можем да посочим Джеси Оуенс и неговото майсторско представяне на игрите в Берлин през 1936 г., но доказателството, че чернокожите имат равни права с останалите, не спря Холокоста или Втората световна война.
Игрите носеха доходи от туризъм на градовете домакини и все още го правят. Но разходите от създаването на по-натруфени събития, комбинирани с повишена сигурност и други разходи, промениха уравнението. Според анализатори днес градовете домакини редовно подценяват разходите и няма доказателства, че организирането на олимпиада носи финансови облаги.
В същото време ние почти сме достигнали лимитите на човешките възможности. Поради което игрите вече поощряват мошеничеството, използването на допинг и други проблематични и понякога опасни поведения, като проблемът с храненето при малките, жилави гимнастици. Контузии от прекомерно трениране постоянно дебнат спортистите, но дори когато всичко е наред, трябва да се признае, че чупенето на рекорди е свързано повече с технологиите, отколкото с яката физика. В същото време Игрите си остават отлично зрелище, ако вашият идеал за развлечение са безкрайните реклами с епизодични прекъсвания за спорт. 
Все още съществуват множество международни етапи от спортни състезания, на които можем да се възхищаваме на силата и таланта на участниците. Може би допускаме грешка, оставайки верни именно на това мероприятие?

По превод на "7 дни спорт"


BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени