Шрифт:

Каприз или оазис за $51 млрд.

Каприз или оазис за $51 млрд.
03-02-2014 16:39

Методи ШУМАНОВ, Цвета МАРКОВА, в-к „Преса”

Пет дни делят феновете от най-грандиозното събитие в света на зимните спортове. В петък точно в 20,14 часа милиони пред телевизионните екрани и 40 000 на олимпийския стадион „Фишт“ ще станат свидетели на церемонията по откриването, пазена в строга тайна през последната година. Още преди старта първите руски игри след Студената война предизвикаха ожесточени спорове. Личен каприз на президента Владимир Путин или огромен успех за Русия? Отговорът на този въпрос ще стане ясен в предстоящите 17 състезателни дни от 6 до 23 февруари.

Идеята черноморският град Сочи да се превърне в модерен зимен курорт се ражда през 2002 г. Тогава Владимир Путин, олигархът Владимир Потанин и бившият канцлер на Австрия Волфганг Шусел карат ски в Алпите преди поредния кръг от Световната купа. Вдъхновени от перфектните условия, двамата руснаци започват да разсъждават как родината им също може да се сдобие със снежен оазис по подобие на австрийците. Веднага след завръщането си у дома Потанин ангажира един от най-известните дизайнери на ски писти - американеца Пол Матюс. Изборът на Матюс пада върху Сочи...

Скъпо, по-скъпо, Сочи

Дванадесет години по-късно градът с население от 345 000 души ще организира зимна олимпиада. След като Сочи бе избран за домакин на форума през юли 2007 г., руснаците обявиха, че ще похарчат около 12 млрд. долара за мащабното спортно събитие.

Специалистите в сферата на спортния маркетинг са категорични, че обикновено олимпийските игри поглъщат поне двойно повече от първоначалния проектобюджет, или около 100%. В случая на Сочи оскъпяването е с 325%. Броени дни преди церемонията по откриването разходите за надпреварата по неофициални данни достигат 51 млрд. долара. Основната част от въпросната сума са държавни средства. Това означава, че предстоящият форум ще бъде най-скъпият в историята. И ще изпревари с 3 млрд. долара досегашния №1 - Пекин 2008. Куриозното е, че летният форум на китайска земя преди 6 г. имаше 302 състезания, докато този в Русия включва 98.

Приятелско рамо

Путин и екипът му побързаха да обясняват, че голяма част от разходите в Сочи са по инфраструктурни проекти, които ще бъдат използвани и за други събития. Тази година градът ще приеме кръг от Формула 1, а местната писта струваше 200 млн. долара. Олимпийският стадион в Сочи ще бъде част от световното първенство по футбол, което Русия ще организира през 2018 г.

Въпреки тази „универсалност“ критиките към разточителството за домакинството на олимпиадата стават все по-ожесточени. Руският политик опозиционер Борис Немцов дори заяви, че в корупционните схеми покрай игрите в Сочи са потънали 30 млрд. долара. Подобна сума може би е пресилена, но е факт, че изпълнението на повечето проекти бе предшествано от тежки съмнения и упреци.

Така например братята Борис и Аркади Ротенберг, спаринг партньори на Путин по джудо, са получили поръчка да електрифицират и поддържат всички олимпийски обекти в замяна на 7,4 млрд. долара. Още по-скъпо - 9,4 млрд. долара, е прокарването през Кавказката планина на железопътна линия и магистрала, които свързват курорта Сочи с обектите в планината (разстоянието е около 50 км). Без да се прави търг, изграждането на пътната инфраструктура е присъдено директно на държавната компания „Руски железници“. Неин президент е Борис Якунин, някогашен съсед на Путин в Санкт Петербург. Самият Владимир Владимирович има слабост към Сочи, като разполага с две резиденции в района на града, едната от които е в местност, защитена от ЮНЕСКО.

Сенки от миналото

Грешките в изчисляването на олимпийските бюджети имат своята дългогодишна история. Особено фрапантен е случаят с летните игри в Монреал през 1976 г., в навечерието на които тогавашният кмет Жан Драпо заявява: „Шансът да сме на загуба от форума е равен на това мъж да роди.“ Прогнозата на градоначалника едва ли може да е по-невярна. Първоначалният бюджет от 124 млн. долара се оскъпява десетократно и така финалната сметка излиза 1,47 млрд. долара. Канадците задлъжняват до такава степен, че изплащат борчовете си през следващите три десетилетия. За да излязат на чисто чак през 2006-а.


Тагове: MOK
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени