Шрифт:

Къде е Левски да освободи българския спорт?

Къде е Левски да освободи българския спорт?
19-02-2014 19:36

Днес се навършват 141 години от обесването на Васил Левски! Ден, в който българите си спомняме за великото дело на Апостола на свободата... Свобода, извоювана с кръвта на праотците ни и загубена с активното съдействие на съвременниците ни!

Своята независимост и идентичност загуби и спортът... И то не сега, а отдавна. За 24 години демокрация се постарахме да затрием всичко, което започва да се гради едва 18 години след Освобождението, когато България е една от 14-те участници на първите Олимпийски игри в Атина през 1896 г. Нищо, че за пръв наш участник на Игрите са смята... швейцарец! То по това време и царят ни не е българин, та нормално... Наскоро пак стана така...

Оттогава до 1988 г., когато на Олимпиадата в Сеул спортът ни стига своя апогей със 7-мо място в класирането с 10 златни и общо 35 медала, с известни колебания вървим все напред... А след тези Игри се движим с бесни темпове назад... Започна се, когато някои мъдри глави се опитаха да изкарат, че топката е квадратна. Е, доказа се, че е кръгла, от женски род е, върти се и вече не е в наше владение, а спортът е заложен на дузпата! Държавният орган, който е призван да го управлява пък премина през серия трансформации – комитети, съюзи, агенции, министерства. Младежта беше прикрепяна и разделяна от него. Федерациите получиха почти безконтролен достъп до държавни средства, но базите бяха разпръснати под попечителството на всевъзможни ведомства, а малкото останали читави състезатели постепенно се превърнаха в отдушник на народното недоволство срещу спорта. В същото време армия от родни треньори скита по света, но не немили-недраги, а високоплатени и ценени.

И така бавно и полека в очите на хората спортистите станаха туристи... Добре че все още се появява по някоя бяла лястовица, която да сложи знамето на раменете си. И в тези все по-редки мигове ние отново ставаме НАРОД!
Ако от година на година ситуацията ставаше все по-трагична, с идването на настоящата власт тя вече е комична!

Спортът открай време е последната монета, която се дава като бакшиш, когато всички други сметки са платени! Спомнете си как при предишната тройна коалиция Министерството на младежта и спорта беше върнато крачка назад и превърнато в Агенция, защото не съответстваше на схемата 3:5:8. При сегашната стана обратното. Според слуховете пак трябваше да стане Агенция, но в последния момент министерствата не достигнаха, което спаси статута на спорта в държавната йерархия.

Но го постави в тежка политическа зависимост, която няма как да не се отрази на бъдещото му развитие. И това също не е от днес! Колкото и да не бива, в последните години спортът винаги е бил политически хамелеон, което го превърна в политически роб! Той целува в устата с еднакъв ентусиазъм всеки, който плаща сметката. Или по-скоро оставя бакшиша... Независимо дали се казва Бойко Борисов или Пламен Орешарски! Спомнете си всички благодарности към бившия министър-председател и погледнете ухилените снимки със сегашния.
Поп Кръстьовци в спорта колкото щеш... Само този, на когото го предават, се сменя на всеки четири години... И се търси Левски, който да опита да го спаси! Да излезе на арената и да заяви, че ако загуби, губи само себе си, но ако спечели, печели цял народ...

Вечна им памет...

На Левски...

И на спорта...

Николай Тодоров, www.sportonline.bg


BGAthletic.com

Коментари




Последни новини Най-четени