Шрифт:

Министърката отряза с над 70% парите за спортните клубове

Министърката отряза с над 70% парите за спортните клубове
Клубовете участват в националните шампионати с пари на кредит.; Снимка: Илиан Телкеджиев, lap.bg
27-05-2014 17:17

Министерството на младежта и спорта отряза драстично финансирането на спортните клубове. Субсидиите за повечето спортни сдружения са намалени с над 70%.

Едва през миналата седмица председателите на клубовете от всички спортове бяха уведомени, че могат да подпишат договорите си за финансиране с Министерството на младежта и спорта за 2014 г. Тепърва в бъдещето ще бъдат преведени и субсидиите.

Пет месеца обаче клубовете участват в спортните календари на съответните федерации. За леката атлетика се проведоха всички шампионати в зала, националните шампионати за младша и старша възраст на открито. Следващата седмица са и последните първенства на писта за 2014 г. Предстоят и други шампионати, които не засягат 100% от клубовете поради спецификата на дисциплините.

„Държаваната субсидия на АК „Павел Павлов” – Враца е 6520 лв. за 2014 г. През миналата година получихме 23 172 лв., информира президентът на един от най-големите атлетически клубове у нас АК „Павел Павлов” – Враца – Георги Павлов. – За клуба се е променило само едно нещо – имаме финалист от световно първенство и национален рекордьор, но картотеката на Георги Иванов  при нас явно изобщо няма значение. Всичко останало за клуба ни е без разлика – имаме участващи състезатели във всички възрастови групи, участници в националните отбори на всички възрастови групи, организираме състезания, броят на атлетите ни с картотека е почти константна величина от създаването на клуба до днес. За сравнение през 2012 г. сме получили 23 180 лв. – почти същата сума, както и през 2013 г. Едва ли някой ще даде обяснение от къде идва огромната разлика в държавното финасиране между тази година и предните.”

Треньорката в Оборище–Панагюрище Катя Кроснарова също разкрива какви средства получава клубът й сега в сравнение с 2013 г. Тя също така обясни и конкретните проблеми, с които се сблъскват спортните деятели от решенията на спортния министър Марияна Георгиева.   

„За сравнение – ако миналата година сме получили за цялата година 10 000 лв., то за тази, за почти същите точки, са 3000 лв., поясни Кроснарова. - В кредит сме още от зимните състезания, вече шести месец идва и няма стотинка по клубовете. Поехме на гърба и летните състезания и когато очаквахме да се изплатим и да вземем участие в последния шампионат, ние не можем да си покрием разходите за път, спане и храна. А какво да ядем? За някакви заплати и дума не може да става. 35 години съм в този спорт, но такова невежество и сеч никога не е било. Извинявам се, че съм толкова пряма, но не 27 години ще тъгуваме по рекордите на Стефка и Данчето, а всичко отива на една голяма нула.”

Според неофициална информация парите за спортните клубове са намалени от 650 000 лв. през миналата година на 380 000 лв. за 2014 г. ММС не даде никаква официална информация за субсидиите на клубовете освен системата за оценяване, чре сложни формули, която можете да видите - ТУК

В края на февруари клубовете в страната трябваше да изготвят проекти за финасиране като им беше даден срок от не повече от три седмици за изготвянето им. В крайна сметка те се оказаха напълно ненужно усилие от страна на спротните хора. 

Още по темата - Заради парите от ММС клубове търсят помощ от федерация и колеги

Всеки, който иска да изкаже мнението си по темата и то да бъде публикувано в BGathletic.com, може да го направи на мейла ни: office@bgathletic.com или на страницата ни във Facebook. 


Тагове: ММС, Мариана Георгиева, Клубове
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени