Шрифт:

Формула за обезкървяване на българския спорт

Каква е асоциацията ви с името на Мариана Георгиева? Министърът на младежта и спорта стана изключително популярна за целия български народ с незабравимите си „Дозирам се, за да не изпадна в интровертност на духа”, „Не нося отговорност с каква резистентност емоцията отклонява информацията”, „Дошли сме на коне на тази земя”, „Не се знае от село Гулийка дали няма да излезе един Бербатов” и безкрайно много други изказвания.

За съжаление, г-жа Конфиденс е на път да остане и като човека обезкървил българския спорт.

Показвам ви една формула:

        A1*T1+A2*T2+A3*T3+A4*T4

F1 =──────────────────────

                               G

Напълно в стила на министър Георгиева – това е нейно творение, включено в „Системата за разпределение на финансови средства от Министерството на младежта и спорта за подпомагане дейността на спортните клубове, членове на лицензирани спортни федерации през 2014 г.”  

Има и още..

F5 = KOIij, *K1ij + KSPij, *K2ij + KEPij, *K3ij +KRPij, *K4ij

Може да допуснем, че не точно министър Георгиева е изготвила тези формули, а някой неин идеален последовател на изключителното сложно мислене на първата дама на спорта ни в позиция на експерт в ММС. Но със сигурност отговарят на стила на професорката по синтаксис.

По тези и други формули са опредлени финансовите средства за спортните клубове за 2014 г. Паричките за клубовете все още не са преведени, поне вече е ясен размерът им. В края на месец май сме. Пет месеца всички клубове участват в калнедара на федерациите си, на международните федерации също. Вече са излъчени шампиони на страната ни, европейски шампиони също има България тази година, участвахме в световни първенства. О, и в Олимпийски игри дори.

Клубовете нямат държавни пари. Но техните ръководители са финансови факири. Обзалагам се, че ако в последните две десетилетия спортните деятели не са се научили как да правят магии с финансовите си задължения, то тази година така ще се изучат, че ще могат да станат преподаватели по Финанси в Харвард. Или всъщност ще си облекат и анцузите и завинаги ще напуснат спортните съоръжения в посока Летище София, Терминал 2.

Защо?

-         В изминалите пет месеца клубовете са участвали във всички приоритетни състезания. Пари откъде – заеми, изостанали от миналата година, от общините, от спонсорите. От някъде.

-         Как ще върнат кредитите си – не се знае. След като повечето клубове в атлетиката получават с над 70% редуцирани средства. Редуцирани в сравнение с парите им за 2013 г. при положение, че точките, изчислени на представянето им на състезания, са на същото ниво.

Досегашното финансиране на база точки, заложен в Правилниците за финансиране, гласуван на Общо събрание на всяка федерация, може и да не беше перфектно. Водещата след себе си точкомания не следваше правилната структура на развитие на спорта. Но поне имаше някакъв ред и, както каза един колега, правеше разлика между 5-и и 8-о място. Класирането на шампионати и големи първенства имаха точни измерения, а нормативите, поставяни като изискване при класиране на национални първенства, поставяха някакво ниво на постиженията. Сега всичко е оеднаквено в страховитите формули на г-жа Конфиденс. За които всъщност е паднал сериозен труд, но кому беше нужен изобщо?

Новите формули пропускат важна подробност. Те не пресмятат процеса на смяната на клубна принадлежност. Гениалният ум в управлението на българския спорт изобщо не допуска, че сега клубовете ще могат да се възползват от миграцията на атлетите по безугледен начин. Досегашната наредба уреждаше, че при преместването на даден спортист в друг клуб, то първият му клуб взима определен процент от точките на спортиста в следващите три години. И сега клубовете на НСА „Васил Левски”, например, които ежегодно приемат най-класините спортисти от страната, ще станат абсолютни мастодонти. А за хората, които са изградили спортистите, остава... са се дивят на формули.   

Министерството на младежта и спорта е върховният орган на спорта в България. Министърът очевидно може да взима решения, без да се съобразява със структурата на спорта. И ако каже, че клубовете няма да получават пари, сигурно няма да получат. Въпреки че те са кръвоносната система на спорта. Ако няма клубове, няма федерации. Ако няма федерации, няма министерство. Чисто и просто настъпва обезкървяване. Спорт няма.

Но трябваше ли да се налага такава гавра с клубовете – да се оставят да мизерстват пет месеца и накрая да получат средства, които не стигат и за пътуването до един национален шампионат в Добрич. В момента клубовете са принудени да подписват договорите, които ММС им подхвърля, тъй като са изправени пред свършен факт. Щом толкова ММС си харесва формулите – да обяви, че това ще бъде системата за финансиране през 2015 г. Или да ги бяха обявили в края на 2013 г., дори през януари 2014 г. Всеки да си прави сметката какво ще прави. И защо трябваше да затруднят спортнте деятели да изготвят проекти, които не им е работа да правят. И в крайна сметка сумите, посочени в проектите не бяха взети предвид. Експертите на ММС получиха денонощна работа между листове и таблици. Поне получиха представа за реалните средства, от които имат нужда клубовете. В пъти по-големи и от това, което са взинали и до преди 2014 г., всъщност.

Със сигурност ще има и доволни от новите разпределения на финансирането. Някои са на мнение, че спортът не трябва да се финасира. Спорове винаги ще има по темата.

Но големият въпрос, на който така и не получаваме отговор, е къде отиват парите, получаващи се от разликата от финасирането през 2013 и 2014 г. Вероятно в изграждането на спортния терен за новия Бербатов в село Гулийка.

Резултатът? – След тези гениални решения никой няма да се учуди, че миграцията на българските спортисти и треньори в посока извън стадион ще се увеличи драстично. „Догодина няма да има никой”, каза един треньор по време на шампионата за старша възраст в Сливен преди две седмици, след като беше разбрал субсидията си от ММС.

Решението? – или дори да не е решение, поне опит за справяне с проблема. Очевиден проблем за спортните клубове. Федерациите са институциите, които трябва да защитят клубовете, така както клубовете често правят, особено на Общи събрания. Не съм разбрала някоя федерация да се противи към решенията на ММС. Поне не и официално. И самите клубове – изразете мението си открито, протестирайте!

Каква е политиката на ММС – на мен лично не ми е ясно. Масов или елитен спорт развива тази организация? Да направим ли и малкото елитни спортисти индивидуални членове на федерациите, тъй като очевидно за клубовете няма значение дали имаш финалист на световно или не? Или да се освободят всички атлети и да се оставят само националните състезатели?

ММС реши, че федерации крадат парите на клубовете и ги изключи в пътя на финансиране. Но до преди пет месеца в клубовете можеха да сметнат 2 и 2 и знаеха колко пари им се полагат и колко взимат. Гениалната Марияна Георгиева сега трябва да обясни по отделно сложната сметка по формулите в системата й на всеки клуб по отделно. И нека започне от над 100-те клуба на БФЛА.

И ако чудото не се случи и новият Бербатов не излезе от село Гулийка, няма да има и от кой клуб да излезе, защото кръвоносната спортна система ще бъде пресушена. СКОРО!

Още по темата:

Заради парите от ММС клубове търсят помощ от федерация и колеги

Министърката отряза с над 70% парите за спортните клубове

Можете да прочетете - Системата за разпределение на финансови средства от Министерството на младежта и спорта за подпомагане дейността на спортните клубове, членове на лицензирани спортни федерации през 2014 г.


Тагове: ММС, БФЛА, Мариана Георгиева, Клубове
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени