Шрифт:

Лорд Себастиан Коу - силният човек в спорта

Лорд Себастиан Коу - силният човек в спорта
22-07-2014 14:59
Лорд Себастиан Коу е силният човек в момента. Анализаторите прогнозират, че само след година легендарният английски атлет и бивш световен рекордьор в бягането на 800 м, би могъл да се превърне в една от най-влиятелните личности в света на спорта.
ИААФ - Леката атлетика е първата му и най-силна любов, което го прави фаворит за поста президент на Международната федерация (ИААФ). Себ Коу ще трябва да се справи с много силната конкуренция на колегата си вицепрезидент в централата Сергей Бубка. Експерти смятат, че промяната на върха е наложителна, тъй като Царицата на спортовете спешно се нуждае от така нужната й напоследък позитивна еволюция. Президентът на ИААФ – 82-годишният сенегалец и баща на 15 деца Ламин Диак, кара вече четвърти мандат, който изтича следващата година.
МОК - Олимпийската общност изглежда готова да осигури път на англичанина към членство в МОК. Идеята е да се даде възможност на президента или Изпълкома да кооптира определен брой авторитетни в спорта личности, отделно от представящите вече съответната държава в управата на комитета. Това предложение не е ново, то отлежава вече 15 години без досега да се стигне до гласуването му. Много от факторите в МОК искат да видят Себ Коу като техен колега, особено след изключително успешното му председателство на Оргкомитета на Лондонската олимпиада.
BBC - Водещият британски вестник "Гардиън" скоро написа: "Лорд Коу, двукратният олимпийски шампион, който бе с ключова роля за успеха на Лондонската олимпиада, е получил силна подкрепа сред членовете на кабинета да наследи Лорд Крис Патън като шеф на корпорация BBC. Бившият бегач на средни разстояния се счита за идеален кандидат за тази роля, със заплата 140 000 евро. Изборите за поста председател на Управителния съвет са следващата година, а всеобщо е мнението в английското общество, че институцията се нуждае от кардинални реформи, които точно бившият атлет е способен е способен да извърши".
Всъщност, ако през 2015 г. Себ Коу бъде избран за президент на ИААФ, той ще "уцели с един изстрел два заяка", защото като шеф на олимпийски спорт № 1 автоматично ще стане и член на МОК. Това обаче ще го отдалечи от BBC и от неговите съпартийци. Е, по-добре е да имаш три опции, отколкото нито една, завършва прогнозата си Джани Мерло, президент на Международната асоциация на спортните журналисти.
-------------------
Себастиян Коу е шампион на 1500 м от олимпиадите Москва 1980 и Лос Анжелис 1984 г. През 1979 г. подобри три световни рекорда в рамките на 40 дни, след това остана начело във вечната ранглиста в продължение на 18 години. От 2012 г. е шеф на Британската олимпийска асоциация. В края на същата година бе избран за член на новоучредената "Зала на славата в световната атлетика", заедно с още 23 легенди, сред които и българката Стефка Костадинова.

Тагове: МОК, ИААФ
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени