Шрифт:

Карамаринов: Клубовете са изцяло отговорни за подрастващите

Карамаринов: Клубовете са изцяло отговорни за подрастващите
Снимка: Илиан Телкеджиев, lap.bg
30-07-2014 15:15 | Яна Касова

България беше представена само от един атлет на световното първенство за старша възраст в Юджийн (САЩ) през миналата седмица – Викториа Тенчева отпадна в сериите на 100 м с пр. Тя участва без норматив по правилото на ИААФ, че всяка държава без норматив може да изпрати представител. Красимир Стойчев имаше квота на 110 м с пр., но негово несериозно отношение към тренировъчния и състезателен процес го лиши от пътуване до САЩ. BGathletic.com се обърна към президента на БФЛА Добромир Карамаринов, за да коментира стряскащия факт, че подрастващото поколение не дава индикация, че ще допъли атлетическия тим на България при мъже и жени.   

Тревожен е фактът, че точно в тази старша възраст, в тези години нямаме участник. Но като обобщение не бих казал, защото има много млади състезатели, които могат да се развият. Но със сигурност не е приятно да имаш един покрит норматив и този атлет дори не участва. Участва един състезател, който се представи така както може да се представи един състезател, който няма норматив. Викториа Тенчева не може да направи чудеса, но можеше да участва и по-добре. Това се очакваше от нея, коментира Карамаринов пред BGathletic.com. - Разбира се, че не е приятно, разбира се, че е тревожно, но не е фатално, като се има предвид като цяло младата смяна. Там винаги е на поколения. Както при мъже и жени се събират и изравняват и участват от 20-годиши до 40-годишни. Така че камбаната бие тревога, треньорите много добре трябва да осъзнаят къде са и какво правят и да се вземат мерки. За никакъв фатализъм не може да се говори или за нещо като катастрофа.

Какви мерки трябва да се вземат и федерацията какви мерки ще вземе?
Точно в тази възраст, когато се създават състезателите работата на федерацията е дотолкова да наблюдава как се развиват клубовете. Федерацияята няма отношение към отделните състезатели, защото няма как да се фокусираш в едни състезатели младша възраст или дори преди младша. В тези възрасти е въпрос на правилно развитие на клубовете. Финансовото ощетяване на клубовете от страна на министерството може да се отрази именно там. Самите клубове също трябва да знаят, че първата стъпка – създаването на състезателите, е изцяло тяхна грижа. Не може да се търси федерацията в начинаещи и млади. В организациа на работа, да. Програмата „Детска атлетика” е една от мерките, но основното е промяната в мисленето на треньорите, мотивирането на състезателите, търсенето на млади таланти. Но като магическа пръчка и централата като цемнтрала да слезе долу и да гледа методиката, това не е присъщо на никоя федерация.

Карамаринов обясни защо Красимир Стойчев не е заминал за световно първемств.
Доколкото знам той изобщо не тренира. Предложението да не участва идва от треньора. Той е отказвал да участва на състезания. Не може да се изпрато човек на световно първенство, който отказва състезания”, заяви Карамаринов.


Тагове: БФЛА, Викториа Тенчева, СП старша 2014, Добромир Карамаринов
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени