Шрифт:

Раданова - министър рекордьор

Раданова - министър рекордьор
05-08-2014 18:49

След обявяването на Георги Близнашки за служебен премиер стана ясно и името на неговите заместници и министри. Министерството на младежта и спорта очаквано бе поверено на легендарната ни състезателка по шорттрек Евгения Раданова, както предполагаха слуховете през последните седмици. Медалистката от три олимпиади наследява поста от една измежду най-ярките фигури на отиващия си кабинет - професорът по синтаксис Мариана Георгиева. Преди това Ведомството бе поверено на Петър Стойчев също като служебен министър, като имаше вероятност отново той да поеме Министерството на младежта и спорта и в този служебен кабинет, но плувецът отхвърли подобни твърдения, след като при кабинета на Марин Райков влезе в конфликт с редица шефове на федерации.

Като спортист Евгения Раданова едва ли се нуждае от представяне -  тя е сред най-светлите имена в родните зимни спортове не само в близкото минало, но и като цяло в исторически план. Раданова е единствената българска спортистка участвала на Зимни и На Летни олимпийски игри, а освен това е  единствената завоювала медали от три различни олимпиади. В коронния си спорт - шорттрека, Раданова стана единствената българска спортистка с два медала от зимна олимпиада - през 2002 г. в Солт лейк сити на 500 и 1500 м. След това в Торино през 2006 г. печели сребро на 500 метра. Раданова така и нямаше късмета да стигне до титлата в спорт, в който сблъсъците на леда по време на състезание често водят до падане. Все пак на световни първенства два пъти е печелила златни медали, а на европейски е седемкратна абсолютна шампионка. Като част от своята подготовка през лятото Раданова участваше в състезания по колоездене и в Атина през 2004 г. стана част от олимпийския отбор в колоезденето на писта.

На Раданова не й липсва и опит в спортната администрация и политиката макар да е далеч по-малък. След като спря със състезателната си дейност, Раданова влезе в управителния съвет на федерацията по кънки. Освен това има клуб по шорттрек „Айс пик“, който я държи близо до проблемите на ледените спортове. Най-успешната ни участничка на „бели“ игри беше част от спортните хора, които не одобряваха затварянето на Зимния дворец за ремонт, защото голяма част от националите и децата трябваше да останат на улицата. На този етап все още не е ясно, какво ще се случи с обществената поръчка за реновиране на съоръжението. Кабинетът „Орешарски“ отпусна близо 50 000 млн. лева за тази процедура и парите са в капитала на държавното дружество „Академика 2011“, което е стопанин на двореца.

Отскоро Евгения Раданова е член на Българския олимпийски комитет и беше част от телевизионния екип на БНТ за отразяването на олимпиадата в Сочи. По време на управлението на кабинета „Борисов“ голямата спортистка беше съветник на Свилен Нейков. Тя дори беше гласена за зам.-министър, но впоследствие вместо нея бяха поканени Лазар Каменов и Иван Ценов.

в-к "Преса"

Още по темата: 

Евгения Раданова е новият спортен министър
Новият спортен министър и сбърканият модел на българския спортТагове: ММС, Евгения Раданова
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени