Шрифт:

Параолимпийците ни печелят с висок дух, упоритост и трудолюбие

Параолимпийците ни печелят с висок дух, упоритост и трудолюбие
25-08-2014 20:08

Българските спортисти с увреждания си тръгнаха от европейското първенство по лека атлетика в Суонзи (Великобритания) с 11 отличия – 4 златни, 3 сребърни и 4 бронзови медала. Представянето е най-доброто в историята на шампионатите на Стария континент за страната ни, но подготовката на състезателите беше затруднена заради орязаната финансова субсидия от Министерството на младежта и спорта. Според председателя на Българската параолимпийска асоциация Илия Лалов постигнатото се дължи на високия им дух, а отношението към тях е показател за културата и морала в обществото.

„Представянето на българските параолимпийци на европейското първенство по лека атлетика в Суонзи (Великобритания) е най-доброто в историята на подобни шампионати и това се случва въпреки орязаната субсидия от Министерството на младежта и спорта, коментира 11-те медала на атлетите ни с увреждания председателят на Българската параолимпийска асоциация Илия Лалов. - Всеки състезател имаше по 4200 лева за подготовка, което е четири пъти по-малко от парите, отпускани на „здравите” спортисти. Младежите ни пък, които преди две седмици спечелиха 3 златни и 1 бронзов медал на световното по лека атлетика във възрастова група до 23 години в Лондон, не получават никаква подкрепа. Нашите атлети са свикнали да работят не в мизерни, но не и в лускозни условия. За разлика от други звезди не са претенциозни. Предимството им е високият дух, упоритост и трудолюбие, с които преодоляват всички липси и трудности. Но финансовата помощ за тях е въпрос на култура и морал, защото отношението към хората с увреждания в едно общество е показател за отношението и към другите хора."

България участва на първенството в Суозни (Великобритания) с 10 атлета и завърши в класирането по медали на 12-то място.

„За игрите в Рио де Жанейро чакаме от състезателите още по-високи резултати, които ще им гарантират класиране в призовата шестица и медали, каза още Лалов. - Някои от тях постигнаха в Суонзи лични рекорди и се представиха отлично – Стела Енева, Ружди Ружди, Даниела Тодорова, Михаил Иванов. Но ако в Европа Стела няма конкуренция, в Южна Америка и в Африка не е така. Ружди също прави много силен сезон, макар и при новия начин на хвърляне – обезвижен в долната част на тялото. Очаквахме повече от Радослав Златанов, но в последните метри на финала на 100 метра той получи крамп и не можа да покаже истинските си възможности. Последните метри пробяга по инерция, а с контузията участва и в старта на дълъг скок. Засилваше се на половината от нормалното разстояние, пазейки крака си. Ако беше скочил с 10-12 см повече, щеше да вземе бронз. Но това можеше да му коства сериозна травма, затова трябва да сме доволни. Много от добрите ни състезатели имаха здравословни проблеми – Дечко Овчаров, Мустафа Юсеинов, Иванка Колева. Подобни неща може да се случат на всеки, а на параолимпийците още повече, тъй като влагат огромни усилия в подготовката.”

Средствата за тренировките на атлетите с увреждания привършват месец и половина преди шампионата. Българската параолимпийска асоциация успява да поддържа подготовката на високо равнище с огромни усилия, но според Лалов това не е начин на работа. Параолимпийците в другите страни получават над 4 пъти повече от „здравите” спортисти. Парите са нужни, тъй като състезателите с увреждания не могат да се готвят навсякъде, трябват подходящи условия, особено за тези с инвалидни колички. Затова Русия, Германия, Великобритания и дори страдащата от размирици Украйна отпускат многократно повече средства за състезателите си и осигуряват премии за медали няколко пъти по-високи, отколкото получават българите.

Въпреки недостига на пари параолимпийците продължават подготовката си за Игрите в Рио де Жанейро. През есента предстоят квалификационни турнири за покриване за нормативи на световното първенство през 2015. От 4 до 7 септември Българската параолимпийска асоциация организира традиционните състезания във Варна по вдигане на тежести, тенис на маса, спортна стрелба и шах за хора с увредено зрение. От 12 до 15 септември в Бургас ще се проведе турнир по вдигане на тежести, тенис на маса, плуване и петанка. През октомври предстои надпревара по лека атлетика, тенис на маса и бадминтон в Сливен, а през ноември – по вдигане на тежести, тенис на маса и плуване в Ямбол.

Христо Христов, www.disabledsportsbg.com


BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени