Шрифт:

Приятелство завинаги!

Приятелство завинаги!
01-09-2014 08:21

В днешно време често обвиняваме децата си, особено тези в тийнейджърска възраст, че не умеят да общуват помежду си, ако нямат смартфони в ръцете си. Че социалният им живот се води само в социалните мрежи или че нямат приятелства като нашите на времето...

В съботния следобед на летище София обаче станах свидетел на нещо, което затвърди мнението ми, че спортът възпитава по друг начин. 27-те таланти, които се завърнаха от младежката олимпиада в Китай, не бързаха да тръгнат към домовете си въпреки дългото и изморително пътуване. И не защото не копнееха за почивка или да видят близките си, а защото не искаха да се разделят с емоциите, с духа на приятелство и интересни преживявания от Нанджинг.

Да гледаш как всяко от момичетата държи да прегърне другото на сбогуване. Да чуеш обещанията им да се чуват и виждат и на българска земя, да отпразнуват и тук успехите си или пък да станеш свидетел на „клетвата им” да са заедно и на голямата олимпиада в Рио де Жанейро след 2 години – ето на това се казва „Безценно!”.

Посрещала съм много отбори при мъжете и жените от най-големите първенства по света, но никога досега не бях усетила този емоционален заряд и положителна енергия, които пръскаха младите ни олимпийци. Без значение дали са взели медали, дали са се представили успешно или не. В крайна сметка бе победило приятелството. Дори само заради това си струва да ги има тези младежки олимпиади, които много хора подценяват или дори отричат.

А в Нанджинг България се представи повече от достойно – 27 състезатели в 14 вида спорт спечелиха 3 златни и 4 сребърни медала. При положение че възрастовото ограничение и бройката на участниците бяха много свити, можем с право да заключим, че у нас се раждат и растат таланти. Липсата на държавна политика в спорта и подкрепа към младежите след излизането им от спортните училище обаче води дотам, много от тях да загърбят тренировките, за да започнат да вадят хляба си. Други пък се мъчат година-две и като не видят светлина в тунела, забягват в чужбина, където условията за спорт са несравними с нашите.

Целия материал от Снежана Иванов прочетете във Viasport.bg - ТУК


Тагове: МОИ 2014
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени