Шрифт:

Кандидатите за Олимпиада 2024 се увеличават

Кандидатите за Олимпиада 2024 се увеличават
05-09-2014 16:15

Интересът към домакинството на Летните олимпийски игри през 2024 година расте. За радост на президента на МОК Томас Бах, който имаше сериозни притеснения, след като мераклиите за организиране на Зимните игри през 2022 г. от осем останаха "два и половина" - Пекин, Алмати и все още "колебаещият се" заради силни протестни настроения Осло.

В момента вече най-малко пет града декларират интерес към Лятната олимпиада след 10 години, чийто домакин ще бъде определен през 2017 г.

САЩ все още не са определили своя кандидат, но искащите Игрите са поне 4 - Лос Анжелис, Сан Франциско, Бостън и столицата Вашингтон. Олимпийският комитет на Щатите ще реши кой да бъде избраният в началото на следващата година.

Подобна е ситуацията и с германската кандидатура. Германия ще определи кой да подкрепи измежду Берлин и Хамбург, като предварителната "вътрешна" надпревара беше предложена от канцлера Ангела Меркел.

С подготовката по Програма 2020 Томас Бах иска коренно да промени процедурата по кандидатстване за домакинство на бъдещите олимпиади. Президентът на МОК е за "по-семпли и икономични презентации", които не поглъщат големи разходи и са съобразени с конкретните нужди на съответния град и регион. Кандидатите са стимулирани да предоставят икономични стратегии за използване на преместваеми съоръжения и изградени от леки разглобяеми конструкции обекти, които да облекчат бюджетите на оргкомитетите. Наред с това, домакините ще бъдат подпомагани финансово от МОК. Очаква се това да доведе до значителни икономии по промотиране на градовете кандидати. До сега подобна дейност поглъщаше дори до 100 милиона щатски долара, но новата програма на Томас Бах и фактът, че в случая всички градове са много популярни по цял свят със сигурност ще остави подобни космически суми в миналото.

Новината от последния час е за интерес от страна на Будапеща. Това не е изненада, защото унгарската столица е много "спортен град", седалище на редица международни федерации. Будапеща отдавна загатва "олимпийски апетити" и домакинства с успех през годините на стотици големи първенства и турнири.

Други очаквани кандидатури са тези на Рим и Париж, твърди Джани Мерло, президент на Световната асоциация на спортните журналисти. Италианската столица чака одобрението на правителството, което следва да прецени готовността да поеме държавната гаранция. Франция изчаква проучването на новия си спортен министър Патрик Канер, който изучава внимателно ситуацията заедно с кметицата на Париж Ан Идалго.

Както се вижда, битката все още е много "отворена" и на твърде ранен етап. Специалисти в материята от сега поставят американският кандидат и Берлин за фаворити.


Тагове: МОК, ОИ 2024
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени