Шрифт:

Как спортът продаде душата си на диктаторите

Как спортът продаде душата си на диктаторите
18-10-2014 12:12

След като Бърни Екълстоун реши, че срещите лице в лице с тирани не влияе на собствения му образ, през миналата година в Бахрейн той бе попитан дали би подкрепил провеждането на Гран при в Сирия.

"Трябва да разгледаме ситуацията и ще видим", отвърна промотърът на Формула 1. Тогава това изглеждаше само като поредната повърхностна шега на възрастния британец.

Сега, когато "Врагът на Запада" Владимир Путин връчи трофеите в Сочи и календарът на Формула 1 за 2016 г. ще включва Бахрейн, Русия, Китай и Азербайджан, организирането на луксозен круиз през диктаторските режими по света може да стане реалност, коментира английският вестник "Телеграф".

Формула 1 продължава да бъде в състояние на непоправим морален вакуум, така че случващото се не е особена изненада. Все по-често авторитарни режими отчаяно използват спорта като пропаганда. Те плащат с охота изключително високите такси за домакинство без никакви притеснения от факта, че Екълстоун прибира всички приходи без тези от билети.

Да вземем за пример Азербайджан. През миналата седмица срещу един от най-напористите репортери в страната Хадиджа Исмаилова бяха повдигнати криминални обвинения за клевета, които могат да я изпратят в затвора за три години. Международният Комитет за защита на журналистите определи това като част от "дългосрочен модел на официален тормоз".

Само че азерите похарчиха 60 млн. паунда за привилегията да организират кичозното си състезание по улиците на Баку. При това положение дали изобщо някой би се притеснявал за манипулирането на медиите в страната?

Никой във Формула 1, това поне е ясно. Падокът е толкова далеч от културната и политическа реалност, че ако можеше да бъде спуснат с парашут, щеше да участва и в Гран при на Луната. Състезанието в Бахрейн е толкова нагласено и изкуствено, че за четирите си дни там пилотите не виждат нищо от живота на персийското кралство извън пистата, скъпите автомобили и своите 5-звездни хотели в дипломатическия квартал на Манама. Фактът, че държавата е складирала над 1.6 милиона бутилки сълзотворен газ за смазване на недоволство при население от 1.2 млн. души, остава ирелевантен за тях.

Люис Хамилтън заяви, че е "много яко" да срещне Владимир Путин на подиума през миналия уикенд. В това време притежателите на телевизионните права от "Скай Спортс" бяха толкова изплашени да не обидят Екълстоун, че представиха Русия само със синьото небе и прекрасните води на Черно море. Скандалите с анексирането на Крим от ламтящия за спортна слава Путин и кървавите месеци в Украйна останаха незабелязани.

Така за пореден път Формула 1 се обяви за зона, освободена от геополитика. "Тук сме, за да се състезаваме", повтаряха като папагали различните представители на спорта, лишени от всякакво чувство за морал или интелектуално любопитство. Навярно това е следствие от нагълтването с изгорели бензинови газове.

Дали някой от тях спря да се замисли за фалшивия и откровено глупав аргумент, че спортът и политиката не се смесват? Схващането, че един глобален спорт, в който повечето състезания до голяма степен се финансират на държавно ниво, може да съществува в политическа празнота в най-добрия случай е наивно смешно, а в най-лошия – опасно. Какво още да очакваме от 83-годишния Екълстоун, който е "напълно съгласен" с византийските възгледи на руския президент Путин за хомосексуалността?

Алексис дьо Токвил пише, че в условията на демокрация всеки получава управлението, което заслужава. В наши дни стана така, че самостоятелното увековечаване на феодализма в световния спорт доведе до съществуването на безотчетни лидери в плен на техните колеги деспоти.

Затова абсурдният клоун Сеп Блатер проектира системата за гласуване във ФИФА по такъв корупционен начин, че следващите две световни първенства ще се проведат в Русия и Катар. За централата ситуацията с Крим и нарушените човешки права на чуждестранните работници в Доха са просто дребни неудобства.

Затова Международният олимпийски комитет ще играе на диктаторска рулетка при избора на домакин за зимните олимпийски игри между Пекин и казахстанския град Алмати. Осло оттегли кандидатурата си при получаването на 7000 страници детайлен пазарен списък, уточняващ дори аперитивите преди церемонията по откриване на игрите.

И затова следващото лято световното първенство по плуване ще се проведе в руския град Казан, отново по инициатива на Путин, след като европейските градове се отказаха поради притеснения от прекомерни разходи.

Международната федерация по плувни спортове (ФИНА) падна толкова ниско в ухажването на Путин, че през този месец го награди с най-високото си отличие, достойно само за "хора със забележителни заслуги за водните спортове".

Трудно е да се определи какъв точно е приносът на Путин в сферата, освен проследяването на бавната смърт на Аралско море. ФИНА обаче дотолкова лази в защитата си на руския президент в опит да спаси своето блестящо събитие, че просто подмина този въпрос.

Показател за етичните стандарти на организацията е предоставянето на същата чест на д-р Лотар Кипке - осъден престъпник и главно медицинско лице на ГДР в историята със стероидите, признат за "Йозеф Менгеле на спорта в ГДР". Самоподкупването с рублите на Путин е може би едно от малките прегрешения на федерацията.

Но ако обърнем поглед към хоризонта ще видим, че бъдещето на спорта изглежда дори още по-безнадеждно обвързано и зависимо от богатството на съмнителни правителства. Осло е най-скъпият град на планетата и с лекота може да си позволи провеждането на зимни олимпийски игри. Организационният му комитет обаче реагира твърдо и мотивирано спрямо изискваните от МОК банкети, аудиенция при краля, малка армия от служители с безкрайно увеличаващи се разходи и реши, че не си струва да се занимава.

В много отношения това е възхитителен жест. Той обаче заплашва да окуражи допълнително режими като тези в Казахстан, държащ позиции в дъното на страните за свобода на словото и отстояването на гражданските права, да се опитат да запълнят празнината.

Би било полезно да разгледаме статия на Министерството на външните работи на Великобритания от 1936 г., озаглавена "Диктаторите откриват спорта". Материалът описва как Сталин използва спорта за контрол над младите, как Мусолини ще го използва за милитаризиране на народа и как Хитлер би го използвал в опит да демонстрира расово превъзходство.

Обединяващият фактор е как всички те гледат на спорта като на смокиновото листо, с което ще прикрият проблемите и ще легитимират своите ужасяващи властови системи. Близо 80 години по-късно, докато очакваме Екълстоун да опъне кервана на Формула 1 в следващата страна с уродлив режим, е много изкушаващо да се запитаме дали въобще нещо се е променило.

в-к "Дневник"


BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени