Шрифт:

Заради МОК и ФИФА - Никой не иска Мондиал и Олимпиада

Заради МОК и ФИФА - Никой не иска Мондиал и Олимпиада
22-10-2014 10:19

Юън МакКърди, CNN

Процедурата е ясна. Бляскава сцена, официални лица в костюми, пликът се отваря драматично и следват аплодисменти. Въпреки това не всяка държава има желание да приеме голямо спортно събитие. Последният пример е Норвегия и в частност Осло, който се отказа от кандидатурата за зимната олимпиада през 2022 г. Същото направиха Стокхолм, Краков и Лвов. Референдум в Мюнхен реши градът да не се кандидатира за игрите. 

- Вотът не е сигнал срещу спорта, а срещу непрозрачността и алчността на МОК - казва Лудвиг Хартман, който направи кампания срещу олимпиадата. Въпреки няколко запитвания от МОК не пожелаха да отговорят. Полската кандидатура и тази на Швейцария се провалиха също след референдуми. Решението на Осло дойде по финансови и политически причини, казва генсекът на местния олимпийски комитет Инге Андерсен. 

Русия даде близо $50 млрд., за да направи зимната олимпиада в Сочи. Т.нар. "изисквания" на МОК за делегациите, които включват обслужване първа класа, ексклузивен VIP етаж в хотел в Осло, път с приоритет и телефони Самсунг за делегатите на МОК, както и церемония с червен килим за президента на МОК Томас Бах. Всичко това бе публикувано в норвежките медии, а в отговор МОК каза: "МОК винаги плаща за своето настаняване. Т.нар. олимпийски линии в трафика на града не са изискуеми за всеки град. Те служат за движение само в много населени градове с голям трафик. Нямаме и такива "изисквания" за технически неща." Норвежците обаче са на друго мнение.

- Публичното мнение беше, че "предложенията" на МОК по-скоро са изисквания. Има мнение, че МОК е някак си дистанцирана, недемократична организация с неразбираеми препоръки - каза Андерсен. В друго съобщение от МОК обявиха, че това е пропуснат шанс за Норвегия и инвестициите в Осло са щели да бъдат $880 млн. След оттеглянето на града кандидати за тези игри останаха само Алмати (Каз) и Пекин (Кит). Според Андерсен липсата на кандидатури може да накара МОК да извърши някакви промени и да направи процеса по-прозрачен.

Дали причините са политически, финансови или смесица от двете, видимо е, че все по-малки държави искат големи спортни форуми. Със скандалите около мондиала в Бразилия и неизползваемите стадиони в ЮАР някои западни държави бягат все по-далеч от тези кандидатури.

- Най-лошата версия ще е да решим за град и след това проектът да не получи подкрепа - казва шефът на олимпийската конфедерация в Германия Алфонс Хорман по повод възможна кандидатура за летните игри през 2024 г. Според него "не трябва да се случва" отказ, както стана с Мюнхен за игрите през 2022 г.

Докато западните демокрации слушат избирателите и не предприемат кандидатури, други страни искат домакинства.

- Големите спортни събития са уникална възможност да покажеш икономически способности, сила, да излъскаш имиджа си, да получиш международно признание - казва Силвия Шенк, бивша атлетка и експерт на CNN. - Авторитарно правителство не пита хората дали искат и просто харчи пари за спортен форум. Те решават според приоритети, докато в Швейцария, Норвегия или Германия трябва да приемат демократични решения.

Заедно със световните първенства по футбол в Катар и Русия, олимпийски игри в Китай и евентуално в Казахстан броят на състезанията от Формула 1 в авторитарни или полуавторитарни държави се покачи от 1 през 1999 (6%) до 6 през тази година (31%).

- Ще кажа нещо лудо, но по-малко демокрация понякога е по-добре за организиране на световно по футбол - каза генсекът на ФИФА Жером Валке на симпозиум през април, който сравни световните по футбол в Бразилия и Русия. - Когато имаш силен държавен глава, който може да реши - това е по-лесно за нас като организатори, отколкото в Германия например, където трябва да преговаряш на различни нива.

Но според Шенк няма чак такава драстична промяна в домакините.

- Имаме по-авторитарни страни, които могат да си позволят домакинства, има "новобогаташи" като Катар и Азербайджан например. И се създава впечатление за някаква тенденция. Но Ванкувър, Лондон и Токио приеха или ще приемат такива събития. Така че няма тенденция.

В големи организации няма как да мине и без скандал за корупция. Такъв имаше около домакинството на Катар на мондиала през 2022 г. Разследващият на ФИФА Майкъл Гарсия прекара 18 месеца, за да направи доклад дали са нарушени правилата при кандидатурите на Русия за 2018 и Катар за 2022 г. От ФИФА обявиха, че докладът няма да стане публично достояние, което отново породи обвинения за липса на прозрачност. Обяснението на ФИФА е, че иска да запази самоличността на свидетелите. 

Световни фигури в играта като президентът на УЕФА Мишел Платини и легендата Франц Бекенбауер, както и самият Гарсия искаха докладът или поне части от него да станат публични. 

Бекенбауер, който отрича да са му оказвали влияние на гласа във вота, каза в Лондон: "Ако няма какво да криеш, направи го публичен и го разкрий". Платини се обяви за същото.

Все пак остават доста на брой страни, които могат да вземат големи домакинства. Но дали ще го направят, зависи и от хората, живеещи в дадените градове. Естествено, ако въобще им бъде дадено право на глас.

По превод: "7 дни спорт"


Тагове: MOK
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени