Шрифт:

Атлетически треньор и бегач основават компанията ‘Найк’

Атлетически треньор и бегач основават компанията ‘Найк’
07-11-2014 14:23

Тази година известната марка "Найк" навърши 50 години. В тази връзка изданието Business Insider публикува някои от най-интересните факти от историята й, както и малко информация от интернет, разкриваща неща, които много хора не знаят.

1. "Найк" е основана през 1964 г. като Blue Ribbon Sports и първоначално работи като дистрибутор на японската фирма за обувки Onitsuka Tiger (сега известна като Asics). Официално се преименува на "Найк" през 1971 г.

2. Компанията е основана само с 1200 долара от Бил Бауърман, треньор по лека атлетика, и бегача на средна дистанция от Портланд Фил Найт, който бил студент в Университета на Орегон.

3. Първоначално Найк искал да кръсти компанията "Dimension 6". Името "Найк" идва от гръцката богиня на победата и се произнася "Найки". Измисля го първият служител на фирмата, Джеф Джонсън.

4. Първите обувки "Найк" са направени в гофретник. Идеята за иновативните обувки идва на Бауърман през 1971 г., когато той и съпругата му правят вафли за закуска - хрумва му, че релефния грайфер на подметката на маратонката ще помогне за по-доброто сцепление при бягане. Така се ражда "Вафлената маратонка Найк", патентована през 1974 г. (за сметка на гофретника на съпругата му Барбара), според сайта на компанията.

5. Логото на "Найк" е проектирано от студентката на университета в Портланд Карълайн Дейвидсън и струва само 35 долара (малко над 200 долара в днешна валута). По-късно ѝ дават акции, който днес вече са на стойност над 640 хиляди долара.

Останалите 6 точки прочетете във fbr.bg - ТУК


BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени