Шрифт:

Основни правила при избор на спортни обувки

Основни правила при избор на спортни обувки
08-11-2014 17:28

Обувката за бягане трябва да бъде съобразена както с целите и навиците на бегача, така и с неговите анатомични особености, но безспорно най-важния критерий при избора е усещането за комфорт и начина по който крака се чувства в обувката. В следващите редове са посочени няколко правила, спазването на които дава възможност да бъде направен най-добрия избор на обувки за бягане.

1.Не избирайте обувка по марка и цвят.
Вашите обувки за бягане не са моден аксесоар. Те са основната част от екипировката и са създадени за да предпазят крака и ходилото от контузии. Опитвайте се да не се влияете от агресивни маркетингови кампании на отделни марки или да избирате обувка просто защото е в цвета на сезона. Обувката трябва да бъде съобразена с вашите цели и анатомични особености и критерия, на база на който се взима решение е усещането за комфорт.

2.Винаги пробвайте обувките за бягане преди покупка.
Често при покупка на обувки се прави допускането, че размера си е размер, че номер 43 на Asics отговаря на номер 43 на Mizuno. На практика обаче номерацията на обувките се различава при това в доста широки граници, като причини за това са както различните стандарти на производителите, така и различното предназначение, различния профил, конструкция на обувките и т.н. Много често дори размерите при различните версии на един и същи модел не съвпадат. Винаги пробвайте обувките за бягане преди покупка.

3. Не пробвайте обувки за бягане преди обяд.
В резултат на натоварването през деня крака увеличава размера си. Обувка, която сутрин се усеща комфортно в края на деня може да бъде тясна. Правилната стратегия е посещението в магазина да бъде планирано за следобеден час.

4. Избирайте обувки, които осигуряват достатъчно място, за да се движат свободно пръстите.
Стегнатите обувки водят до мазоли, черни нокти и контузии. По време на бягане е важно пръстите да имат свобода на движение, както настрани така и нагоре и надолу. Разстоянието между палеца и върха на обувката трябва да бъде поне половин сантиметър.

5. Тествайте обувките на бягащата пътека преди покупка.
Дори и 15 секундно бягане на пътека може да даде достатъчно информация за усещането и комфорта, който дава обувката.

Още за правилния избор на маратонки в runningzone.bg - ТУК


BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени