Шрифт:

Спортът в училищата трябва да е приоритет

Спортът в училищата трябва да е приоритет
11-11-2014 12:17

От Проф. Петър Бонов

Слушах внимателно първите интервюта на г-н Кралев и считам, че той е добре ориентиран в приоритетите. Преди всичко общественият договор между държавата и обществените организации, задълженията на едните и на другите. Тази връзка, която той извежда на първо място, е много важна. Сега държавата се явява като ментор, който неправомерно се опитва да ръководи обществените организации.

Второто, което ми прави добро впечатление, е, че той много наблегна на връзката между Министерството на спорта и Министерството на образованието. Досега тя беше много фиктивна и не беше в полза на спорта. Трябва да се борим за здраво поколение, а от там ще дойдат и добри спортисти. Но трябва да има съвместна работа между двете министерства, най-вече по двете направления – студентски и ученически спорт. Досега двамата министри не са се събирали да обсъждат това. В Министерството на образованието няма нито една структура, която да се занимава с проблемите на спорта в образователната система. Докато няма такова нещо, просто е безсмислено да се говори по този въпрос. Оставиха университетите да си правят каквото искат. Има закон за автономията на висшите учебни заведения, но той бе изтълкуван по неправилен начин. Елиминираха спорта в много университети, отношението се промени много. А де факто студентският спорт е базата на големия спорт. Там са младежите в най-добра възраст, които могат да се развият евентуално в елитния спорт.

Колкото до елитния спорт – тази система е измислена и се крепи на фрагментарни успехи. Това не са закономерни резултати, не са плод на някаква система. Общо взето, се дават пари и насреща няма резултати. Трябва да се преосмислят нещата, да направим няколко крачки назад, за да тръгнем напред. Трябва да разширим основата. Типичният пример са спортните училища. Те са абсолютно паразитни организации. В тях трябва да влизат най-талантливите, а сега това не се случва. Поначало родителите не желаят да дават децата си в спортни училища. И как от 5 деца ще изберем най-талантливите? Трябва тези училища да са привлекателни, за да може родителите да искат да запишат децата си там. А след това вече ще има подбор. Сега само се запълва бройката. И това е, защото училищата не са привлекателни. Като идея спортните училища не са лоши, но тук тя се проваля, защото не влизат тези, които трябва да влизат.

"7 дни спорт"


Тагове: ММС, Красен Кралев
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени