Шрифт:

Миграцията на треньорите

Миграцията на треньорите
Ще даде ли новата власт нова посока на професията ′треньор′?; Снимка: Илиан Телкеджиев, lap.bg
16-11-2014 18:55 | Яна Касова

Със сядането си в министерския стол Красен Кралев наблегна с думи на промяна на статуквото на българския треньор. Какви ще бъдат действията му по този сериозно наболял въпрос за нашия спорт, предстои да видим.

Треньорите по лека атлетика все по-рядко намират мотивация за работа в България и с радост слагат подпис под договори с прилични суми срещу работа извън граница.

И тази есен не само птиците отлетяха на юг. И нови треньори хванаха самолетите за южни дестинации. Поредният случай на треньорски емигрант е на Галин Костадинов, който замина от Добрич на работа в Обединените арабски емирства. Там вече са Илиян Пищиков, Светла Димитрова-Пищикова, Христо Марков, а вече десетилетие Янко Братанов и Любомир Запрянов работят с арабски атлети. И още много други...

Никой не може да осъди всички тези специалисти, че избират да работят за чужда държава. При положение, че заплатите за треньор по лека атлетика извън пределите на страната ни са в четирицифрени измерения във валута. А тук, няма да изненадаме никого, в очертанията на България заплатата на един треньор по лека атлетика е... 0.00 лева. Със съвсем малки изключения за специалистите назначени на работа в останалите по-малко от дузина спортни училища. Някои взимат стипендии от Министерството на младежта и спорта като заслуга за класирането на състезателя си на международната сцена. Останалите треньори са принудени да събират такси, да се врекат на точкоманията, за да заделят и за себе си някой лев, или да разчитат на общинска субсидия, водеща до нова яростна точкомания. При прекрасни стечения на обстоятелствата - спонсор може да се погрижи за печалбата на треньора. За бизнеса обаче спортът изобщо не е интересна инвестиция.

Един от треньорите, донесли най-много медали на страната ни от големи първенства, Георги Димитров отдавна тръби как няма професия „треньор” у нас. Прав е, няма. Той използва всяка своя медийна изява да напомни на управниците на спорта ни, че без треньор няма и спорт. А без спорт... вече се вижда какво става – все по-затлъстяваща нация, деца с празни погледи, деца с наднормено тегло, пълни болнични коридори и първи места на България в световните отрицателни статистики на здравните организации.

А не е като да няма спортни площадки из страната. Но те са празни. Празни, защото политиците се снимат как режат лентите за откриването им в села и паланки, но никой не мисли как при построяването на един спортен терен да го напълни и със спортуващи. Защото никой не мисли как да се съзададе организация за по-голям обхват на спорта. Останали са само в спомените на вече прехвърлите 30-те за ученическите спортни школи. По-възрастните треньори и бивши състезатели с умиление говорят за безконечните лагери, задължителната екипировка и десетките състезания на общинско, областно и републиканско ниво. Ясно е, че в сегашно време това е само един мираж с отражение от отминалите времена. Но проблемите на съвременното общество изобщо не са мираж. Те са реална черна статистика, която може да придобие поне един по-сив отенък с реална организация на спорта в България. Всяка нова власт идва и започва да прави коренна реорганизация на предходника си.

И връщайки се към темата за властта – дано проблемът „български треньор” намери разрешение след дорбите заявки на министъра на младежта и спорта Кралев. И по неговите думи общини, министерство на спорта , министерство на образованието, федерации ще работят съвместно. Обединението на силите току-виж намери вярната подредба на спорта, където да бъде внедрен адекватно и треньорът.

Защото знакът на мотивацията на спортния специалист може да наклони броя на спортуващите към плюса или към минуса.
Без треньор – спорт няма. А без спорт – само проблеми.

А кои са българските треньори, оцеляващи в трудните условия на БГ-спорта - вижте ги във ФОТОГАЛЕРИЯТА - ТУК


Тагове: ММС, БФЛА, Красен Кралев, Треньори, Клубове
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени