Шрифт:

Демирева за живота в Холандия: Ходя на тренировка с колело, тренирам и готвя - II част

Демирева за живота в Холандия: Ходя на тренировка с колело, тренирам и готвя  - II част
Снимка: Илиан Телкеджиев, lap.bg
01-12-2014 09:25

Мирела Демирева е световна вицешампионка в скока на височина за девойки от 2008 година, финалистика на европейското първенство за жени на открито през 2012-а и в зала през 2013-а година. Атлетката има личен резултат от 195 см, с който е №8 във вечната ранглиста на България в дисциплината. От септември 25-годишната Мирела тренира при холандския специалист Рини ван Лееуин, след като напуска треньорката си в последните 10 години Лиляна Видева. Пред BGathletic.com Демирева разказа каква е причината за промяната и защо е избрала да продължи кариерата си извън България.

- Мирела, как живееш в Холандия?  

- Много ми харесва. Ходя с колело на тренировка. Понякога ми се случва да карам 10 км на ден, всичко е много спокойно. Хората са приветливи. Живея в град Зьотермеер, близо до Ротердам. Тренирам двуразово. Вече почти всеки ден тренирам така. В момента пиша дипломна работа, чета, тренирам, пазарувам и готвя. Това е моето ежедневие. В почивния си ден хващам влака и обикалям, разглеждам.

- Какви са условията, при които тренираш в Холандия?
-
Там има стадион с нова писта, която е залята през лятото. До него има зала, където има всичко необходимо за тренировка. Изобщо, в града има много добри практики. Стадионът е собственост на общината, но го ползва определен атлетически клуб. Децата от училище карат часовете си по лека атлетика на стадиона и таката треньорите имат възможност за селекция.

- Отшумя ли напълно травмата в глезена?
-
Здравословно съм добре. Имам стандартните болежки. В момента скачам много повече от преди, но мога да кажа, че глезенът ми е в добро състояние.

- Какви са ти плановете за зимните състезания?
-
Решили сме, че се готвим за европейското първенство през март. Някои неща са ми нови, по-трудно ги приемам, но се готвим за сезона в зала и се надявам още през януари да започнем състезанията.

- Финансово как се справяш? Сигурно не е лесно да живееш на две места и да пътуваш?
-
Не е лесно, но не бих казала, че ми излиза много по-скъпо да живея в Холандия, отколкото да си седя в София. Оказа се, че в магазните много от продуктите са по-евтини. Там карам колело, нямам разходи за път, а и съм доста пестелива. Не излизам, не правя големи покупки, така че не ми излиза кой знае колко по-скъпо. Сега просто съм много етусиазирана, мобилизирана. Истината е, че много искам да скоча 2 метра. Много ми се скача и мисълта ми е насочена към все по- високи и високи височини.

Първата част на интервюто с Мирела Демирева прочетете - ТУК

Димитър Тасев

Демирева предостави снимки от комплекса, в който тренира в град Зьотермеер в Холандия:


Тагове: Мирела Демирева, Скок височина
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени