Шрифт:

Самоков - наистина ли?

Самоков - наистина ли?
16-12-2014 12:18

Европейското първенство по крос кънтри в Самоков привлече десетки чуждестранни журналисти. Някои описаха шампионата от тяхна гледна точка. Ето какво е мението на британеца от Кетъл Денъхи от Runblog.

„Ако целта на европейското първенство по крос кънтри е да оцелее и да се развие като събитие, то трябва да се обърне внимание на мястото на провеждане. Да, потенциалните домакини на първенства не са много в момента, но със сигурност можеше да се намери по-приемлива, по-популярна опция от Самоков.

Преди всичко, Самоков е сравнително отдалечен ски-град с население от 30 000 души в югозападна България, в държава с не голямо наследство в дисциплината крос кънтри или в която да има голям публичен интерес към спорта. Българите имаха един атлет в Топ 20 в неделя – сребърен медал на Милица Мирчева при девойките до 23 г.

Имаше няколко оплаквания от трасето, което трябваше да бъде коригирано в последния момент заради опасни участъци на терена. Въпреки че като цяло кросът е спорт, който може и трябва да се провежда на пресечена местност, неудобни, често брутални условия. Красотата на кроса е неговата географска гъвкавост, заедно с получената непрадсказуемост.

Но за да остане уместно това първенство, то трябва колкото се може по-често да се праща на места, които едновременно да са по-приемливи за международните пътници и са с повече потенциални фенове на местно ниво. Следващата година еврошампионатът по крос кънтри ще се проведе в Пара-ле-Мониал, малък град от 9 000 души в Бургундия, Франция. Година по-късно, ще бъде в Чиа, малка провинция на италианския остров Сардиния. Красиво място, със сигурност, но каква ще бъде посещаемостта?"

Кетъл Денъхи, Runblog


Тагове: ЕП крос 2014
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени