Шрифт:

Адио, Рио

Адио, Рио
17-12-2014 10:13

Георги Филипов, в-к "Капитал"

Времето лети и ако някой не е разбрал, до началото на следващите олимпийски игри в Рио де Жанейро остават година и половина. Ако се върнем две години и половина назад, ще си спомним, че в Лондон българският спорт регистрира най-слабото си участие от 1952 г. и не успя да спечели нито един златен медал. Оттогава се начертаха нови планове, написаха се нови стратегии и трябваше да се появят нови силни спортисти, които да променят тенденцията за все по-малко успехи. Смениха се трима спортни министри и всеки се опита (в случая с Красен Кралев ще се опита) да реформира системата.

След като повече от половината от олимпийския цикъл измина, положението в т.нар елитен спорт е още по-трагично. През тази календарна година българските спортисти спечелиха само две световни титли в олимпийски спортове, от които единият не е в олимпийска дисциплина. Дори традиционно силните борци останаха само на ниво европейски успехи. В момента най-добрият и перспективен български спортист е Григор Димитров, чиято подготовка е най-малко зависима от държавното финансиране и планиране. И на този етап изглежда най-сигурният и непоклатим български участник на олимпиадата.

В същото време държавното финансиране по това перо не намалява. През изминаващата година Министерството на младежта и спорта изразходва 46 милиона лева в перото "спорт за високи постижения", като почти 21 милиона лева са били усвоени от федерациите в олимпийските спортове за подготовка. Това е относително същата сума, както в годините преди олимпиадата в Лондон. Както обикновено, в последните години с най-висок бюджет е федерацията по борба с 3 милиона лева, следвана от волейбола с 2 милиона лева и художествената гимнастика с почти 1.5 милиона лева. След като получи одобрение на бюджета за около 500 хиляди повече от 2013 г., ръководената от Илиана Раева федерация по художествена гимнастика се отчете със световна титла при ансамбъла. Боксът, който е с четвъртия най-голям бюджет от 1.345 милиона лева, донесе неочаквана световна титла в женския бокс на Станимира Петрова, но в неолимпийската категория до 54 кг. Към тях трябва да се прибавят още четири медала от световни първенства и около 20 медала от европейски. С това се изчерпва активът за 2014.

Следващата година е тази, в която спортистите ще започнат да печелят квоти за игрите в Рио, а в някои спортове трябва и да се провеждат предолимпийски тестови състезания в самия град. При тези постижения на елитните спортисти положението не изглежда никак розово и повдига въпроса какво ще се случва в останалото малко време до олимпиадата. Сега министерството е с ново ръководство с нови намерения за промени в политиките, а решенията по отношение на елитния спорт трябва да дадат резултати в изключително кратък времеви период.

Какво точно се случва

Едната от причините за срива може да се търси в непрекъснатите реформи, които ММС се опитваше да направи след игрите в Лондон, без да ги довърши докрай. В резултат на промените нищо съществено не се промени и федерациите продължиха да се носят по течението от последните десет години при ненамаляващо финансиране. Министърът на спорта при правителството на Бойко Борисов Свилен Нейков започна да прилага нова система за подготовка и финансиране на федерациите, но тя беше спряна след смяната на властта през лятото на 2013 г. и не може да се прецени доколко реално е функционирала.

Според проекта на Нейков трябваше да се оформят регионални центрове за всеки спорт, където да бъдат концентрирани най-добрите треньори и да се води по-организирана подготвителна дейност. Самите центрове, включително и треньори, трябваше да се финансират целево от министерството, а то имаше правото да контролира ефективността им. Това, от една страна, трябваше да доведе до концентрация на добрите кадри, включително и състезатели на няколко места из страната, без да се разпилява ресурс навсякъде. От друга – да се осигури стабилно заплащане на качествените треньори, които създават състезатели. И от трета – да има по-добър контрол върху разходването на средствата.

В момента такива действащи няма, въпреки че федерации като волейболната бързо са успели да ги създадат, съобщиха от министерството на спорта за "Капитал". Проектът тъкмо трябваше да започне да се изпълнява и правителството падна и след това финансирането е спряно. Според друга идея на Нейков трябваше спортистите да получават финансиране само за 100 дни, а след това да бъдат проверявани за резултатите от подготовката, преди да получат следващата доза държавни средства. Това беше премахнато от Мариана Георгиева, която увеличи на 200 дните с гарантирано финансиране на подготовката. Тя дори обеща целогодишно финансиране, въпреки че самите спортисти са споделяли, че чак толкова не е необходимо. Георгиева се ограничи до това да избере приоритетни 21 спорта за по-значимо финансиране, но без да е ясно как това ще подобри тренировъчната дейност и резултатите. При липсата на каквато и да било концепция, ефектът е налице – успехите са още по-малко при едни и същи изразходвани средства. Единствено вдигането на тежести бележи прогрес. В Лондон щангите разчитаха само на двама състезатели заради дългогодишните си проблеми с лиценза и смяната на властта в централата и започнаха почти от нулата откъм държавно финансиране и участия в големи състезания.

Жертвани в прехода

Новият спортен министър Красен Кралев тепърва ще обявява концепцията си за развитие на спорта, която по предварително заявки в изявления включва "реформа" и "насочване на фокуса към младите". Той обаче все още няма назначен заместник-министър по спортната част, въпреки че обяви още в началото, че идва с готов екип. Йордан Йовчев няма да остане, по неофициална информация към него има много насъбрано недоволство от отпуснатите през тази година 2.5 милиона лева за организацията на европейското първенство по гимнастика в София. Той беше президент на федерацията, преди да премине в кабинета на служебния министър Петър Стойчев и след това да остане при Мариана Георгиева. Йовчев също изповядва теорията, че в концепцията на Свилен Нейков е имало положителни елементи, тъй като се дава шанс на най-качествените треньори да работят целенасочено с най-добрите състезатели. Тя на практика решава един от големите проблеми в българския спорт – финансирането на работата на треньорите. "От една страна, треньорите трябва да търсят масовост, за да могат да се изхранват. Това не е голям проблем, но не води до качество. Нито един треньор не може да работи само с един или двама перспективни състезатели, защото тогава няма да може да се издържа. А когато имат гарантирано финансиране, те могат да концентрират усилията си именно върху тези няколко по-специални състезатели", коментира наскоро Йовчев пред "Капитал".

Според информация на "Капитал" от спортното министерство се планира догодина рязко да се съкрати финансирането на състезатели за олимпийска подготовка за Рио. Без да е ясно точно колко спортисти са финансирани до момента, през 2015 г. броят им ще бъде сведен до около 120 души проектоолимпийски състав. Все още не е ясно кои точно имена ще попаднат в този списък, но ще се взимат предвид резултатите от последните години и който има потенциална възможност да вземе квота за олимпиадата. Тези, които са били в разширените списъци като потенциални участници, ще отпаднат. Останалите пари ще бъдат насочени към по-младите. "Средствата за олимпийска подготовка няма да се намалят, но след като се намали броят на мъжете и жените, останалите пари от преструктурирането ще се насочат към юноши и девойки. Оценките ще бъдат правени по ясни и точни критерии", коментира за "Капитал" пресаташето на ММС Красимир Панов. Освен това министерството ще категоризира отново спортовете, като този път водещи ще бъдат не медалите, а броят на картотекирани подрастващи. Поредните промени обаче вероятно ще дойдат закъснели за Рио и олимпиадата през 2016 г. вече може да се сложи в графата "пожертвана".


Тагове: ОИ 2016, ММС, Мариана Георгиева, Красен Кралев
BGAthletic.com

Коментари
Последни новини Най-четени