Шрифт:

Спешна промяна

Спешна промяна
26-12-2014 17:48

Божидар Къртунов, в-к "Капитал"

Международният олимпийски комитет е стара, много стара организация. Може би най-старата. И някои неща в нейните правила също. Затова президентът на организацията Томас Бах заяви, че е дошло време за спешна промяна. В противен случай MOK е изправен пред заплахата да изостане много.

По-бързо. Сега. Веднага.

Бах беше директен в началото на речта си по време на заседанието на МОК в Монако в първите дни на декември. "Не живеем на остров", каза той пред членовете на комитета. Той даде да се разбере, че вариантите пред МОК са два. "Ако трябва да пренеса тази реч в театъра, бих казал: "Да се промениш или да бъдеш променен. Това е въпросът. В нашия свят, променящ се по-бързо от всякога, вчерашният успех няма никаква стойност в днешния ден. Успехът от днес ти дава възможност да подготвиш промяната за следващия ден. Ако не се подготвим за тези предизвикателства тук и сега, ще бъдем ударени от тях съвсем скоро."

Последва гласуване на предложените 40 промени, определяни като най-големите в олимпийското движение от десетилетия. Основната е свързана с разширяването на броя на спортовете. Таванът от 28 спорта в лятната олимпийска програма опада. Вместо това ограничението ще е до 10 500 спортисти и до 310 състезания. Интересна е и идеята градовете домакини да могат да предложат един или повече спортове и дисциплини конкретно за игрите, които те ще организират. Планът "2020" дава отлична възможност Токио да се възползва и в програмата да се включат бейзболът и софтболът, които се радват на голяма популярност в Япония.

"Това е голям пробив. Бяхме в задънена улица с правилото за 28 спорта. Промените носят гъвкавостта, от която имахме нужда", каза представителят на Канада Дик Паунд по време на обсъждането.

Вече има предположения обаче, че от промените може да бъде засегната леката атлетика - един от спортовете, заложени дълбоко в традициите на олимпийските игри. Причината е свързана с многото дисциплини, натоварената програма и големия брой участници. Високопоставеният представител на Австралия Брайън Роу разкрил, че застрашени в бъдеще са пет дисциплини. Той присъствал на среща, на която се обсъждало изваждането на бягането на 10 000 метра, едно от събитията в спортното ходене за мъже - най-вероятно това на 20 километра, спринтът на 200 метра, тласкането на гюле, както и тройният скок. Мнението било, че тласкането на гюле, макар да е традиционна дисциплина, не привлича интереса на зрителите. Хвърлянето на диск обаче би запазило позициите си в програмата. Най-малко застрашен от отпадане е тройният скок заради "широката си география".

Разширяване на географията

Една от големите цели на МОК е да привлече повече желаещи да организират олимпийските игри. А притесненията на ръководството на комитета далеч не са безпочвени, тъй като в процеса за кандидатиране за зимните игри през 2022 г. шест града изразиха желание, но в крайна сметка останаха само Пекин и Алмати. Отказалите се са фаворитът Осло, Стокхолм, Краков и Лвов. Швейцария и Германия обсъждаха идеята за кандидатури чрез Сен Мориц и Мюнхен, но не получиха одобрението на хората.

"Целта на реформите е да се направи така, че домакинството да стане по-евтино", каза професорът и директор на Центъра за олимпийски изследвания и анализи в университета в Лаубъро Йън Хенри, цитиран от "Блумбърг". Според него обаче, ако една страна реши да се впусне по пътя на разточителството, няма какво да се направи. Последният пример е с игрите в Сочи, които струваха на Русия рекордните 51 млрд. долара. Това е повече от четири пъти над обявеното през 2007 г.

Важен фактор, който няма как да бъде пренебрегнат, когато става дума за кандидатстване за домакинство, е нагласата на хората. Професорът от бизнес училището в Трондхайм Хари Арне Солберг дава пример с Норвегия, където хората според него вече гледат скептично. Страната прие зимните игри през 1952 и 1994 г. Игрите в Лилехамер преди 20 години се оказаха близо три пъти по-скъпи спрямо първоначалното планиране според данни на университета в Оксфорд от 2012 г. "Хората се страхуват от това, въпреки че сме богата държава. Откъде идват парите за домакинството? Не идват от МОК, не идват и от приходите от търговия покрай олимпийските игри. Правителството плаща 80 или 90 процента от разходите", каза Солберг, цитиран от "Блумбърг".

По думите му промените са стъпка в правилната посока. По-различно обаче е мнението на Волфганг Ценгл от организацията NOlimpia, организирала кампания против кандидатурата на Мюнхен за домакин. "Олимпийските игри са прекалено скъпи. Разходите в Сочи бяха смехотворни и сега е пълно с бели слонове (от английски - white elephants - спортни съоръжения, които не се използват)", каза германецът. Според него в МОК си дават сметка, че игрите стават все по-скъпи, и просто се опитват да се пригодят.

За ограничаването на разходите и избягването на тези бели слонове занапред градовете ще бъдат призовани да се възползват максимално от съществуващи и временни съоръжения. В допълнение идва и приемането на най-революционното предложение - да се провеждат събития извън града домакин и дори извън страната. Това ще отвори врати за кандидатури на съседни страни и региони. Целта е същата - спестяване на разходи за организация. Вицепрезидентът на МОК Джон Коутс, който е начело на работната група по въпросите с кандидатстването, обясни, че провеждане на събития извън страната ще има само в краен случай. За това ще се изисква обявяването в ранна фаза на кандидатурата и одобрение от изпълнителния комитет на МОК.

Аргументите срещу нововъведението са, че ще се увеличат разходите за пътувания на спортистите. "Притеснен съм, че уникалният характер на игрите може да изчезне с препоръката да се позволи разпръскване на събития на няколко места в една и съща страна или дори в съседна държава", каза представителят на Швейцария в МОК Денис Освалд.

Да си пръв... и в бизнеса

В МОК много добре си дават сметка, че освен спортната страна трябва да гледат и тази с бизнеса. Включването на нови спортове ще помогне за достигането на нови пазари. Като част от промените се очаква пускането на дигитален канал - вероятно в началото на следващата година, който да промотира олимпийските спортове в паузата между игрите и да ангажира вниманието на младите зрители. Каналът ще излъчва материали от архивите на МОК, както и извънолимпийски състезания от олимпийски спортове.

Всичко това дава добри предпоставки за привличането на нови големи спонсори. МОК се надява за цикъла 2021 - 2024 г. да премине границата от 2 млрд. долара приходи от спонсори. Изпълнителният директор по въпросите за телевизионните права и маркетинга в МОК Тимо Луме обясни наскоро, че очаква комитетът да достигне до договори за по 200 млн. долара с компания за този период. Обичайно, МОК има 11 или 12 големи спонсора.

Така преходът от традициите на древността, през Кубертеновите идеи до динамичното и до голяма степен свързано с бизнеса бъдеще може да изглежда рязък. Но след дълги години обхванат в своята рамка МОК изглежда решен да направи крачка встрани. Големият въпрос е дали тя ще отведе олимпийските игри в правилния път.


Тагове: МОК
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени