Шрифт:

Защо спринтьорите от Ямайка са най-бързи?

Защо спринтьорите от Ямайка са най-бързи?
30-12-2014 10:31

Юсейн Болт е световният рекордьор в бягането на 100 и 200 метра в момента. Той бяга 100 метра за по-малко от 10 секунди. За любителите на леката атлетика не е тайна, че в дисциплината къс спринт спортистите от Ямайка доминират над останалите. Как може една държава с население, по-малко от това на Ню Йорк да има толкова много спринтьори в световния елит?

Учени от различни държави от много време изследват ямайците, търсейки тайната. Изследване на Rutgers University в момента има претенции да разгадава тайната. Учените са разгледали физиологията на 74 от най-известните атлети на Ямайка, в това число шампионите Шели Ан Фрейзър Прайс и Неста Картър. Те са ги сравнили с резултатите на контролна група от 116 граждани на Ямайка които не са атлети.

Оказва се, че коленете на професионалната група са много по-симетрично оформени от тези на контролната група. Това не доказва, че спринтьорите са по-бързи, защото коленете им са по-симетрични. Възможно е връзката да е обратната – коленете им да са симетрични, заради тренировките. Симетрията при коленете на спринтьорите обаче е факт и ще бъде изследвана занапред, за да се търси връзката между нея и скоростта.

profit.bg


Тагове: Тренировки
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени