Шрифт:

Хартинг критикува УАДА и ИААФ

Хартинг критикува УАДА и ИААФ
06-01-2015 09:39

Олимпийският, световен и европейски шампион в мятането на диск Роберт Хартинг разкритикува Световната антидопингова агенция (УАДА) и Международната асоциация на атлетическите федерации (ИААФ) за манипулирането на руската допингафера.

"Фактът, че ИААФ отговори много предпазливо е обида за всички атлети. Но поведението на УАДА е дори по-лошо. За мен това е издънка", каза Хартинг пред германското издание “Frankfurter Allgemeine Zeitung“.  

Думите на Хартинг са във връзка с документалния филм на германската телевизия ARD, който доказва, че в Русия спортистите масово използват допинг и биват прикривани от Националната антидопингова агенция и Руската атлетическа федерация (РУСАДА). 

Във филма се представят многобройни доказателства за системна употреба на допинг в руския елитен спорт, особено в леката атлетика.

Трикратният световен шампион в мятането на диск говори и за тренировъчни лагери със спортисти, чиито физически промени за кратък период са в резултат от усвояването на допинг: "Знаете, че това е несправедливо, това е измама. Тези атлети манипулират. Въпреки това трябва да се фокусираш върху себе си. Не можем да направим нищо."

Хартинг също се оплака и от различното третиране на спортистите в различните страни.
"Системата е справедлива единствено, ако наказват страните и организациите, които не спазват правилата. Ние се съгласяваме с драстичното орязване на личното пространство. Още по-болезнено е, когато знаеш, че в другите страни такова нещо не се случва."

Германецът допълни също така, че се страхува от допингатака срещу него заради това, че си позволява да критикува публично много хора и сериозни организации.
"За човек, който може да покрие положителни допингпроби, не е трудно също и да манипулира негативни резултати. Аз знам, че съм чист. Много е лесно да бъде направена допингатака. Това е възможно и ме плаши изключително много", допълни Хартинг. 

Още в средата на декември 2014 г. германецът критикува остро допингсистемата в Русия и поиска по-сериозни наказания за атлетите, които използват допинг и техните треньори. 

По-рано през годината пък Хартинг поиска от ИААФ да бъде изваден от списъците с номинираните за Атлет №1 на годината, тъй като сред номинираните имаше двама атлети, които вече са изтърпявали наказания за допинг в своите кариери - Джъстин Гатлин и Лашон Мерит.

Източник: sportal.bg


Тагове: Роберт Хартинг, Диск, Допинг, Русия
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени