Шрифт:

Защо ни мързи? - ВИДЕО

Защо ни мързи? - ВИДЕО
11-01-2015 19:23

На голяма част от хората им е приятно просто да се излежават, без да вършат нищо. Въпросът обаче е защо някои са по-мързеливи, в сравнение с други? Има ли някакъв ген, който е отговорен за това? 

Еволюцията е „настроила“ организма и мозъка да реагират позитивно на естествени възнаграждения като храна, секс и физически упражнения. За много хора удоволствието, което идва от физическата активност, може да бъде толкова пристрастяващо, колкото това от храната и секса. 

Макар обаче всички да продължават да искат храна и секс, много хора се борят срещу желанието за физическа активност, въпреки че е неизменна част от човешката биология. 

По време на лабораторни проучвания, изследователите откриват интересна генетична връзка. Оказва се, че мотивацията относно физическата активност е генетична. 

Всички хора унаследяват гени от своите родители, които имат ключова роля в развитието на мозъка. Те могат да имат отношение и към някои желания. 

Унаследяваме гени, които са отговорни за импулсивността, отлагането, работната етика и така до мързела. Оказва се, че физическият мързел може да се свързва с определен ген или мутация на ген, който регулира нивата на активност. 

Този ген е отговорен за тип допаминов рецептор. Без него, сме по-склонни да предпочитаме да си лежим и да не вършим нищо.

Източник: puls.bg


Тагове: Тренировки
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени