Шрифт:

От Бургос до Варна – с любов и търпение към страдащите

От Бургос до Варна – с любов и търпение към страдащите
Испанецът Сагредо спечели титлата на 400 м за варненския клуб ′Супер спорт′.; Снимка: Илиан Tелкеджиев, lap.bg
19-02-2015 18:47

През изминалия уикенд в Добрич един чужденец завоюва първото място на 400 м в мъжкото ни първенство. Спечели го с не особено висок резултат, но дори и тези 50.72 секунди му стигнаха за златния медал. Мнозина сред публиката се запитаха какво прави един ибериец в клуба „Супер спорт Варна”. Нека накратко разкажем за този приветлив и изключитено скромен момък от красивия североиспански град Бургос.

Роден на 27 март 1987, още в началото на кариерата си Хавиер избира 400-те метра с препятствия, въпреки че опитва и скока на височина (1.80 м). Вроденият му ритъм и бързо усвоената техника на преминаване на хърделите скоро го поставят в първата десетица на Испания. На 21 години в Монцон Сагредо става шампион на Испания при 23-годишните – 51.28. Година по-късно на европейското първенство за младежи в Каунас е и първата му международна изява (отпада в серията на 400 м с преп.). След това в две поредни години – 2010 и 2011 – той печели бронзови медали на първенствата на Испания за мъже в Авилес и в Малага. През цялото това време Хавиер полага повече усилия в завършването на висшето си образование и достигането на магистърска степен – нещо което успешно приключва през 2011 г.

В началото на лятото на 2012-а само за три дни – от 7 до 9 юни - Сагредо на два пъти „слиза” по 51 секунди на 400 м с преп. Първо в Уелва записва 50.77, после в Моначил си прави още едно лично – 50.62. Това го вписва в заявката на испанския отбор за европейското първенство в Хелзинки! Във финландската столица Хавиер завършва четвърти в серията (51.37), а на полуфинала остава зад печелившите (осми с 51.66). „Участието ми в Хелзинки бе приятно преживяване за мен, успях да се срещна с много известни атлети и да усетя вкуса на голямото състезание. Нямаше как да се класирам за финала, но самото ми появяване на такъв форум бе от голяма важност за мен”, казва Сагредо.

През 2013 и 2014 атлетът е отново във финалите на първенствата на Испания (и двете в Алкобендас), заемайки съответно четвъто и пето място на 400 м с преп.

В края на 2013 година Хавиер Сагредо Араусо (така е пълното му име) научава за широкомащабната европейска общообразователна програма ERASMUS (създадена още през 1987 г.). Нейното продължение ERASMUS PLUS е проектирано за периода 2014 – 2020 година. Сагредо решава да се включи за една година като доброволец. Преди това той вече е работил като учител по английски език, треньор по лека атлетика на малки деца в клуба си „Капискол” и инструктор във фитнес-център.

„Реших да се захвана с нещо съвсем ново, нещо различно. Една от каузите на нашата програма е да се помага на хора в неравностойно положение, на хора с недъзи и с ментални увреждания. Решението ми бе без каквато и да е комерсиална умисъл, трябваше да трупам опит и знания, да се срещам с колкото се може повече хора. И най-вече да популяризирам проекта”, разказва ибериецът.

И така, Хавиер започва работа във Варна като доброволец. Само квартирата и храната са му заплатени, иначе всичко, което прави, е на доброволни начала. Започва да се занимава с умствено изостанали хора, както и с инвалиди. Същевременно една от задачите му е да промотира самия широкоспектърен проект ERASMUS на колкото се може повече места, най-вече сред младите българи-студенти и активисти.

На настойчивия въпрос на автора на тази статия защо все пак го прави, Хавиер поглежда учудено и с известно недоумение: „Защото така трябва! Длъжен съм, най-вече пред себе си, да помагам на хората в затруднение и да правя колкото се може повече хора съпричастни към нашата благородна кауза!”

Е, а за повечето от нас, българите, пък звучи леко непонятно как някой си ще дойде от другия край на Европа и ще се включи в безкористно помагане на инвалиди. Въпрос на мислене и манталитет?

Естествено за Хавиер е да продължи и със спорта, въпреки немалкото си нови задължения в морската ни столица. Не му е особено трудно да намери атлетическия клуб „Супер спорт Варна” и да се запознае с бившите ни рекордьори на хърдели за юноши Руслан Грозданов и Симеон Попхлебаров. Макар да му остава време за тренировки само вечер, Хавиер е амбициран да продължава с атлетиката. Чрез превъзходния си английски той бързо намира общ език с Попхлебаров и започват обща работа. Макар и след едва тримесечна подготовка Араусо решава да стартира в Добрич.

„Не ми е комфортно да се състезавам под покрив. И въобще гладкото бягане на 400 м не ми носи тръпката и ентусиазма, които чувствам, когато бягам с препятствия. Чувствам ги тези 400 м гладко като необходимо зло. А 60-те метра с препятствия записахме за да опитам новата си техника. За жалост не се получи”, коментира изявата си в Добрич атлетът.

Макар и финалът на 400 м за мъже в Добрич да не беше с кой знае какво качество, Сагредо изчака удобния момент и на последната права атакува сливналията Христо Емануилов (КЛАСА), за да завърши като шампион на България за 50.72 сек. В неделята му бе поверен последният пост на щафетата 4х400 м в първата серия. И отново Сагредо навакса преднината на Сливен и завърши на първо място за своя отбор в серията.

„Договорът ми по европейския проект е до август 2015 г. Все още не съм решил дали ще остана в България. Все пак, ако всичко върви нормално, искам да участвам на българския шампионат на 11 юни в София. Ако съумея да тренирам по-концентрирано, надявам се да подобря личния си рекорд (50.62) и дори да се доближа плътно до 50-е секунди. Защо не, влюбих се във Варна и получавам необходимите ми подкрепа и съдействие от новия си клуб. Но все пак доброволчеството си остава моята главна цел по време на престоя ми тук. Трябва да бъда полезен на хората, те имат нужда от млади хора като мен!”

Може би Хавиер Сагредо ще стане още веднъж шампион на България на стадион „Васил Левски”. Но не това ще е най-важното. Защото тук, у нас, трябват още много доброволци като него, да послужат поне за пример на българските младежи със своята всеотдайност и безкористност!

Александър Вангелов


Тагове: 400 м, Добрич 2015, НШ 2015
BGAthletic.com

КоментариПоследни новини Най-четени